fbpx

Sirske vladne sile prodrle globlje v Alep, civilisti bežijo

Foto: STA

Sirske vladne sile so zavzele novo četrt v vzhodnem delu mesta Alep na severu Sirije, kar pomeni, da imajo pod nadzorom že 90 odstotkov območja, ki je bilo prej pod nadzorom upornikov. Civilisti medtem še naprej množično zapuščajo mesto.

Po poročanju nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je vzhod Alepa v zadnjih 24 urah zapustilo več kot 10.000 ljudi. Odkar so vladne sile začele ofenzivo na  ta del mesta sredi novembra, je po podatkih observatorija iz mesta zbežalo že okoli 130.000 civilistov. Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je dodal, da so nekateri deli mesta ob napredovanju vladnih sil izpraznjeni.

Vladne sile so zavzele četrt Šejk Sajed
Observatorij je pred tem sporočil, da so vladne sile danes zavzele četrt Šejk Sajed, ki je bila zadnje večje oporišče upornikov. S tem so se poslabšale razmere za upornike. Vladne sile okrepljeno obstreljujejo še zadnje četrti pod nadzorom upornikov. Alep, drugo največje sirsko mesto, je bil od leta 2012 razdeljen, saj je zahodni del nadziral režim iz Damaska, vzhodnega pa uporniki. V manj kot mesecu dni so vladne sile ob podpori milic uspele zavzeti večji del vzhodnega dela mesta.

B. J., STA