Sirski zunanji minister vabi sirske migrante, da se vrnejo v državo

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek ukazal 90-dnevno prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, prepoved vstopa migrantov za 120 dni in popolno prepoved vstopa migrantov iz Sirije. Sirski zunanji minister pa je pozval rojake migrante, da se vrnejo domov.

Sirski zunanji minister Valid Mualem je poudaril, da je “država pripravljena na njihov sprejem in jim bo zagotovila dostojno življenje”. Mualem se bo sestal z visokim komisarjem ZN za begunce Filippom Grandijem.

V sirskem konfliktu je po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce od leta 2011 umrlo več kot 310 tisoč ljudi. Okoli 4,8 milijona jih je pobegnilo iz Sirije. Največ migrantov, več kot 2,7 milijona, je sprejela Turčija, sledi Libanon z več kot milijonom, Jordanija s 650 tisoč ljudmi, čeprav oblasti iz Amana trdijo, da so jih sprejele več kot 1,4 milijona. Okoli 228 tisoč Sircev je zatočišče poiskalo v Iraku in 115 tisoč v Egiptu, veliko se jih je odpravilo proti Evropi.

Minister Valid Mualem je rojake pozval k vrnitvi domov po nedeljskem pogovoru s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in po tem, ko so sirske sile zavzele ključno regijo Vadi Barado, ki prestolnico oskrbuje z vodo. Sirski uporniki imajo še vedno nadzor nad severozahodno provinco Idlib, Zahodno Gouto na obrobju prestolnice in območjem na jugu države.

B. J., STA

  • tarantela

    Zelo optimistično, upam, da bodo imeli mir in si bodo lahko zagotovili človeka dostojno življenje.

  • Egipt ni muslimanska država pač pa krščanska (kopti), le da so te kristjane zadnji čas nasilni muslimani zelo razredčili in jih sčasoma številčno prevladali. Poznamo zapoved džihada iz Korana; 5 otrok najmanj na družino, da bi sčasoma tako preplavili vse druge ljudi.

  • samotoje

    Super. Ni boljšega, kot če ljudje lahko živijo doma.

  • Marija

    Zgleda problem rešen.Mogoče pa rabijo delavce.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!