fbpx

Škandal brez primere: Lastniku zasegli apartmaje in jih popolnoma obnovili na njegove stroške

Slika je simbolična. Foto: iStock

Očitno nemška oblast uresničuje tisto, kar so obljubili, da bodo naredili: prvič so zasegli prazne bivalne prostore enega od lastnikov stanovanj v okrožju Hamburg Mitte v Nemčiji in jih na silo dali v najem. V povezavi s tem skrbnik trenutno obnavlja šest stanovanj za dolgoročni najem v ulici Ohlendorffstrasse v navedenem kraju. Predstavnica za okrožje Sorina Weiland pa pravi, da jih bodo še letos obnovili, stroške obnove pa naprtili kar lastniku.

Že novembra lani je Abendblatt poročal, da v Hamburgu primanjkuje stanovanj, zato so sprejeli skrajni ukrep: razlastitev. “Priprave” na to so se začele že leta 2013, in sicer s strožjim stanovanjskim varstvenim zakonom za področje Hamburga, kjer lahko dlje časa neuporabljene apartmaje prenovijo in oddajo nasilno v najem, poroča Jihad Watch. V okrožju Mitte so tako zasegli kar šest stanovanj (od načrtovanih osem) na Ohlendorffstrasse.

Potem, ko so lastniku zagrozili z razlastitvijo, pa so mu na koncu le obljubili, da bo lahko ponovno oddajal svoja stanovanja. Vendar pa je bila obljuba zgolj ustna.

Omenjeni apartmaji so bili prazni že od leta 2012, najemodajalec – lastnik pa je zavrnil, da jih vključi na trg izposoje. Zato so bila njegova stanovanja 1. marca izročena skrbniku, ta pa je stanovanja obnovil v skladu s sanitarnimi zahtevami, obnovil ogrevanje, talne obloge, vodovod in omet. Sorina Weiland je razkrila, da so stanovanja trenutno v stanju, ko jih je mogoče spet oddajati in jih bodo vrnili lastniku.

M. S.