fbpx

Škandalozno: Ženska pozirala gola pred tisoč let staro katedralo – posredovala je policija

Foto: zajem zaslona

Zadnje obdobje smo priča številnim novicam o arogantnem obnašanju turistov, ki se nespoštljivo vedejo do umetnin in simbolov krščanstva. Še nedolgo nazaj je v Vatikanu ameriški turist uničil dva neprecenljiva kipa, stara več kot 2000 let, danes pa že beremo o novici z Amalfijske obale, kjer se je turistka gola fotografirala pred katedralo. Novic o skrunitvi je vedno več in sodeč po milih kaznih ali celo nekaznovanosti skrunilcev se zdi, kot bi pristojne in odgovorne ustanove celo sodelovale ali dovoljevale, da se kaj takega sploh dogaja.

Številne in vedno pogostejše novice o skrunitvi, norčevanju in uničevanju kristjanskih objektov in simbolov so dokaz, da so sodišča in organi, ki bi morali v takih primerih ukrepati, absolutno premili. To dokazuje še nedavna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je oprostilo francosko novinarko in radikalno militantno feministko Éloïse Bouton, potem ko je vdrla v cerkev med božično katoliško mašo, pred verniki “splavila” Jezusa in se nato polulala po oltarju. Dejstvo je, da bi se  v primeru skrunitve islamskih simbolov in objektov storilca obsodilo na smrt.

Tuji mediji so ponovno poročali o očitnem britju norca iz zgodovinsko in versko pomembnih objektov. Tokrat se je pred skoraj tisoč let staro katedralo neznana ženska brezsramno fotografirala kar gola. Pri snemanju na stopnicah pred katedralo v Amalfiju so sodelovali trije ljudje, ki bodo zdaj, kot poroča CNN, odgovarjali za “nespodobna dejanja”. Prizor so po poročanju tujih medijev posneli okoli 7.30 zjutraj, neznana ženska, zavita le v rdeče blago, pa je pozirala pred vhodom v katedralo, zgrajeno leta 1067.

To je sprožilo oster odziv mnogih, umetnostna zgodovinarka in avtorica Laura Thayer, ki piše blog “Ciao Amalfi”, pa trdi, da je prizor prebivalce užalil. Kar se je zgodilo pred cerkvijo, je šokantno. Duomo je kraj čaščenja in kraj, ki ga prebivalci zelo cenijo. Ta katedrala in njen vhod imata posebno mesto v spominu tamkajšnjih prebivalcev. Bronasta vrata spominjajo na čase republike Amalfi. Ta vrata se odpirajo za procesije, za poroke, za pogrebe, trenutke, ki sestavljajo življenje, je zapisala Laura. Po zgroženih klicih Italijanov je posredovala policija, ki je ekshibicionistko izsledila, jo obtožila nedostojnosti, slednja pa se je izgovarjala, da je hotela le ovekovečiti svoje počitnice v Italiji. Možje postave so na koncu ugotovili, da turistka ni uspela pridobiti ustreznega dovoljenja za fotografiranje.

Katedrala je posvečena apostolu Andreju. (Foto: Twitter)

Katedrala je posvečena apostolu Andreju, njegove relikvije pa naj bi bile tam shranjene že od leta 1206. Zgrajena je bila v času razcveta Amalfije kot pomorske velesile, ki se je kosala z Genovo, Benetkami in Piso. Tolikšno nespoštovanje svetišč, znamenitih zgradb in lokalnega prebivalstva je eden od razlogov za vse strožje ukrepe italijanskih oblasti, ki veljajo za vse tuje državljane, ki prebivajo v njihovi državi.

Tovrstnih incidentov in skrunitev je vedno več
Spomnimo na lanski božič, ko se je Riccardo
Simonetti, nemški aktivist LGBT, pojavil na naslovnici decembrske izdaje revije skupnosti LGBT s sedežem v Berlinu, na kateri se ponaša z gostimi dlakami na obrazu v beli halji, modri tančici na glavi in drži lutko, ki predstavlja Jezusa.
Uprizorjen kot Devica Marija, in to v času največjih krščanskih praznikov, je bil Ricardo Simonetti tarča marsikatere kritike, saj so ljudje v tem prepoznali norčevanje iz kristjanov in celotnega krščanstva. Lik se nanaša na Devico Marijo, ki v rokah drži “Jezusa”, na eni od fotografij pa se pojavi z drugim moškim, prispodoba mavrice pa simbolizira homoseksualno različico “svete družine”.

Fotografije, ki so sprožile val kritik. (Foto: Twitter)

Poleg ostalih je nekdo ogorčeno komentiral, da bi “če bi bil na tak način uprizorjen Mohamed, šli takoj na ulice vsi muslimani iz Evrope, saj je zanje znano, da se tako norčevanje kaznuje s smrtjo. Vendar se to ne bo zgodilo, ker sovražijo kristjane, hkrati pa se bojijo muslimanov”. Nemška revija ni zanikala dejstva, da je fotografije objavila z zavedanjem, da se kristjani na take zadeve ne odzivajo nasilno, kvečjemu protestirajo. Eden od mnogih, ki so komentirali fotografije, mu je sarkastično čestital in zapisal, naj se naslednjič predstavi kot trans različica preroka Mohameda.

Poljska je skrunitev kaznovala in ostro obsodila
Poljska policija je aretirala 51-letno žensko, ki je oskrunila najbolj spoštovano poljsko katoliško ikono, čenstohovsko črno Madono. Aktivistka je okoli njene glave in Jezusove glave naslikala mavrično zastavo LGBT. P
olicija jo je v ponedeljek priprla zaradi domnevnega kaznivega dejanja, potem ko je razširjala plakate Device Marije s simbolom homoseksualnega aktivizma, mavrično zastavo. Preiskovalci so na njenem domu našli več deset takšnih plakatov. Aktivistko so po zaslišanju izpustili, poroča spletna stran Breitbart.

Foto: Breitbart

Joachim Brudziński, poljski notranji minister, je takrat na Twitterju sporočil, da je bila oseba aretirana zaradi “skrunitve ikone čenstohovske Marije”. “Zgodba o svobodi in strpnostinikomur ne daje pravice, da bi žalil čustva vernikov,” je dejal Brudziński, ki je plakate opisal kot “kulturni barbarizem”.
Tanja Brkić