fbpx

Skrajni muslimani namerno provocirajo Norvežane

Foto: facebook

Največja islamska organizacija na Norveškem, Islamsk Råd Norge (IRN), se je odločila, da za komuniciranje z javnostjo najame Leylo Hasic, ki se v javnosti sprehaja kar z nikabom. Sicer pa organizacija od nje pričakuje, da bo “gradila mostove v večji družbi”. Vendar pa nad tem niso navdušeni niti najbolj liberalni člani norveške družbe.

V uvodniku norveškega mainstream medija VG so pod drobnogled vzeli organizacijo IRN, matično organizacijo za mošeje in sunitske muslimane na Norveškem, ki muslimanom določa “halal” in tudi, kakšna komunikacija, oblačenje, obnašanje itd. jim je dovoljeno.

Foto: youtube

Gre za namerno provokacijo
Vendar pa norveški medij VG piše, da s tem, ko se je Islamski svet Norveške (IRN) odločil, da za edini glas njihove organizacije izbere žensko, ki se skriva za nikabom, namerno provocira. “Upamo, da se bo večina mošej in skupin, povezanih z Islamskim svetom Norveške, zganila in pritisnila na vodstvo, kjer prevladujejo moški, v katerem stoletju in v kateri državi se nahajajo,” so zapisali kot odgovor na imenovanje Leyle Hasic za nekakšno tiskovno predstavnico in vodjo komunikacije pri IRN. Hasiceva je sicer edina ženska v vodstvu te organizacije. Norvežane moti predvsem to, da se skriva za nikabom, saj so prepričani, da gre za barbarsko idejo, ko se ženske skriva pred očmi moških. Poleg tega skrivanje za nikabom nakazuje na nespoštovanje norveških vrednot, očitki pa letijo tudi na to, da Norvežani dejansko sploh ne vedo, kdo se skriva za tančico, kar je nadaljni prispevek k anonimnosti v javnosti. To pa je značilnost predvsem sektaških skupin.

Norvežani pa so besni nad odločitvijo IRN-ja, da je za predstavnico stikov z javnostjo izbral žensko v nikabu, tudi zato, ker so s tem pokazali ves prezir do pogovorov in dela, ki so bili opravljeni v zadnjih letih in s katerimi so želeli spodbuditi razumevanje, dialog in spoštovanje med norveškimi muslimani ter norveško družbo, piše Speisa. “Gre za namerno provokacijo,” so prepričani Norvežani, ki niso zadovoljni s trenutnim vodstvom omenjene organizacije, saj opažajo trend ‘negativnega razvoja’.

Marjanca Scheicher