fbpx

Skrivno življenje nekdanjega britanskega najstnika med drugo svetovno vojno

Foto: German Federal Archive.

Šele po smrti 93-letnega Britanca so v javnost prišli podatki o njegovem skrivnem in junaškem življenju. Johna Potterja so pri njegovih osemnajstih letih pod krinko poslali v nacistično okupirano Francijo, kjer je prevzel identiteto pokojnega Francoza in sodeloval pri vzpostavitvi odporniških gibanj v okupirani Evropi. Redno se je vračal v Veliko Britanijo, kjer je o dogodkih poročal Winstonu Churchillu, razkriva portal Daily Mail

V času druge svetovne vojne je bil John Potter običajen študent, nakar so ga nekega dne povabili, da se udeleži sestanka. Podpisati je moral izjavo o zaupnosti podatkov, nato pa so ga prosili, če bi potoval v Francijo in zamenjal ubitega najstnika ter Veliki Britaniji poročal o dogajanju pod nacistično okupacijo. Leta 1942 ga je francosko odporniško gibanje s podmornico pretihotapilo v Saint-Flour, kjer se je namestil v svoji ‘novi družini’. Osebno je poročal Churchillu, ta pa naj bi mu po besedah Potterjeve žene vedno ponudil kozarec brandyja in mu zaželel srečo, preden ga je poslal nazaj v Francijo.

Ko se je Churchill odločil, da podatki, ki jih prejema iz Francije, niso ugodni, je Potterja povabil v izbrano skupino obveščevalcev, s katero se je osebno srečeval.

Foto: Cecil Beaton.

Osvobajanje Francije in Nemčije
V vsem svojem času v Franciji ni izgubil niti enega moža, vse do 1945, ko je pripadnika njegovih sil ubil Američan. Ko je Potter zahteval, da gre ameriški vojak pred vojaško sodišče, pa mu je ameriški general Omar Bradley predlagal, naj se jim pridruži pri osvobajanju mest v Franciji in Nemčiji. “Pridružil se je Američanom in jim pomagal identificirati vojake SS – Američani niso mogli razlikovati med uniformami,” je povedala njegova žena.

Bil je tam, ko so osvobodili koncentracijsko taborišče Dachau. Teh prizorov ni mogel pozabiti nikoli v življenju. Svojo pot je nadaljeval v Nürnbergu, kjer je podpiral kemika, ki je med vojno izdeloval smrtonosne pline in je bil nato spoznan za nedolžnega.

Po končani vojni se je vrnil v Veliko Britanijo in končal študij na londonski univerzi. Leta 1973 je na Dunaju spoznal svojo bodočo ženo Milfred, pred katero pa je svoje junaško življenje dolgo skrival. “Nekega dne sem mu rekla, da je zaradi svoje starosti moral biti na nek način vpleten v vojno,” razkriva Milfred. Odgovoril ji je, da je bil del vojske, a da ji več kot to ne more povedati zaradi tajnosti podatkov. Skozi čas je na to pozabila, leta kasneje pa ji je na počitnicah v Španiji dejal, da je 50 let minilo. Ženi je končno zaupal zgodbo o svoji mladosti.

U. V.