fbpx

Skrivnost uspeha portugalskih politikov na mednarodnem prizorišču

Foto: epa

Portugalska je dala svetu že mnogo vplivnih in uspešnih ljudi na različnih področjih družbenega življenja, med drugim v literaturi (José Saramago) in športu (Carlos Lopes), še posebej pa se odlikuje z dejstvom, da iz te sorazmerno majhne države prihaja več politikov svetovnega slovesa. 

Zadnji takšen primer je António Guterres, ki je postal generalni sekretar Združenih narodov, kar ni v središče mednarodne pozornosti postavilo le njega, marveč tudi njegovo domovino Portugalsko, iz katere naj bi presenetljivo izhajalo že nekaj pomembnih svetovnih politikov, in sicer v sorazmerno kratkem času, kar vzbuja veliko začudenje.

Drugi prepoznani portugalski politični obrazi
Eden izmed njih je prav tako José Manuel Barroso, ki se je proslavil s tem, da je bil predsednik Evropske komisije. Poleg njega je mednarodno prepoznan tudi Jorge Sampaio, ki je bil svoj čas na visokih položajih v Združenih narodih. Tu sta še slavna politika Diogo Freitas do Amaral (ki je prav tako deloval v Združenih narodih) in Mário Soares (ki se je udejstvoval v evropski politični areni).

Jose Manuel Barroso je kar 10 let vodil Evropsko komisijo (foto: epa).

José Manuel Barroso je kar 10 let vodil Evropsko komisijo (foto: epa).

Razlogi za portugalski politični preboj 
Med letoma 1933 in 1974 je vladal na Portugalskem avtoritarni režim Antónia de Oliveire Salazarja, kar je spodbudilo svojevrsten politični upor. Diktatorski ustroj nekdanje Portugalske je tako spodbudil mlado politično generacijo, ki se je uspela skrivaj tesno povezati z mednarodnimi političnimi akterji in ki je naposled prevzela politične položaje po letu 1974. Drugi takšen razlog je to, da morajo biti pomembni politiki na Portugalskem stalno ažurni – politično izredno aktivni in predvsem izredno pazljivi na svoje izjave.

Nekdanja politična velesila
Tretji takšen razlog je ta, da so portugalski politiki pogosto pripravljeni pristati na konsenz in da so kompatibilni s smernicami uradne evropske politike, predvsem pa Portugalska v svetu slovi kot nekdanja kolonialna velesila, ki ima dobre povezave s svojimi nekdanjimi kolonijami in poziva k tesnejšemu povezovanju Evrope s preostalimi deli sveta, poleg tega pa je znano, da zaradi svoje prisotnosti v različnih delih sveta v preteklih stoletjih Portugalci veljajo za ljudi, ki dobro razumejo svetovne zadeve.

Kdo je António Guterres?
V preteklosti je že služil kot visoki komisar ZN za begunce, učinkovitost delovanja tega komisariata je precej povečal ter zmanjšal stroške njegovega delovanja. Pred tem je bil že 20 let v politiki, med drugim tudi kot portugalski premier, ko si je med drugim zelo prizadeval za rešitev krize v Vzhodnem Timorju, pozneje pa postal tudi predsednik Evropskega sveta. V portugalskem parlamentu naj bi sicer služil kar 17 let, v njem pa je imel različne funkcije.

D. M.