fbpx

Skrivnostni tanker z domnevno iransko nafto še naprej tava po Jadranu

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Prvič po letu 2018, odkar so ZDA uvedle strožje sankcije proti Iranu, so na Jadranskem morju, blizu otoka Krk na Hrvaškem, opazili pluti tanker ARC1 z domnevno iransko nafto. Po podatkih Vesselfinder je bila četrtkova lokacija plovila v Trstu, zdaj pa naj bi krenilo nazaj proti Reki na Hrvaško.

V ponedeljek malo po polnoči naj bi bil sumljivi tanker z domnevno iransko nafto opažen na vhodu v Omišaljski zaliv, nekaj dni kasneje pa na sidrišču tankerjev pri Janafu oziroma pilotski postaji med Krkom in Kostreno. Od tam naj bi zapustil svoj položaj in odplul proti Trstu, kjer naj bi imel očitno tudi dovolilnico za pristajanje glede na to, da tam toči gorivo. Zdaj se po poročanju Večernjega lista vrača proti Reki.

Čeprav Evropska unija ni uvedla embarga na iransko nafto, je nezaželena zaradi sankcij ZDA, in vsak, ki si upa trgovati, prevažati ali raztovarjati z njo, pa tudi banke, prek katerih se izvajajo plačila, tvega globe in težave na ameriškem trgu, kot tudi škodo za ugled. Ko so Američani odkrili, kaj prevažajo, je tanker z iransko nafto nenadoma postal nekaj, česar nihče noče sprejeti, in že teden dni slepo pluje po Jadranu.

Od Hrvaške do Italije in nazaj proti Hrvaški
Najprej je 4. maja dosegel mesto Omišalj, kjer naj bi po ladijskem voznem redu raztovoril tovor v Janaf (Jadranski naftovod). Ameriška lobistična skupina UANI (United Against Nuclear Iran) naj bi po tem nemudoma poslala opozorilna pisma Janafu, pristaniški agenciji Capris, prek katere je bil tanker najet, in pristanišču Reka. Takoj zatem se je tanker, ki pluje pod panamsko zastavo, vrnil v Jonsko morje, v nedeljo pa je ponovno odplul proti Jadranu, poroča Večernji list. V ponedeljek malo po polnoči je bil znova na vhodu v Omišaljski zaliv, nekaj dni kasneje pa je bil opažen na sidrišču tankerjev pri Janafu oziroma pilotski postaji med Krkom in Kostreno. Od tam naj bi zapustil svoj položaj in odplul proti Trstu, kjer naj bi imel očitno tudi dovolilnico za pristajanje glede na to, da tam toči gorivo. V Janafu so trdili, da za prihod ladje niso vedeli, pomorska agencija Capris pa ni želela komentirati primera niti kupca nafte, namiguje pa se, da bi bila ciljna destinacija ladje Madžarska ali Srbija.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je za hrvaške medije povedal, da morajo zadevo preveriti pristojni organi, saj zaradi poplave informacij ne vedo, ali je res šlo za iransko nafto ali ne in kje je bila nafta natočena. Janaf nafto poleg Hrvaške dobavlja še v Srbijo, Češko, Slovaško, Italijo in Slovenijo. Žvepla je v arabski nafti manj kot v ruski, kar je bolj primerno za obdelavo. Ravno zato mnogi v iranski nafti vidijo prihodnost, Nekdanji gospodarski minister Tomislav Panenić je o zadevi dejal, da se pojavljajo razna ugibanja, dejstvo pa je, da je bila začrtana na koledarju Janafa, in sicer v terminalu Omišalj, kjer naj bi bila raztovorjena. Bivši gospodarski minister je pojasnil, da potrdila o poreklu nafte še niso prejeli, zato niso imeli podlage za sklepanje, čigava je.

Iran preučuje možnosti za širitev trga
Iran razmišlja o možnosti izvoza plina v Evropo, je v nedeljo dejal uradnik ministrstva za nafto ob ozadju naraščajočih cen energentov zaradi ruske vojne v Ukrajini. Po poročanju uradne tiskovne agencije ministrstva Shana je namestnik ministra za nafto Majid Chegeni dejal, da to temo preučujejo in da so naklonjeni energetski diplomaciji in širitvi trga. Eno največjih zalog plina na svetu so močno prizadele sankcije ZDA, ki so bile ponovno uvedene leta 2018, ko je Washington odstopil od pomembnega jedrskega sporazuma med Teheranom in svetovnimi silami. Pogovori za oživitev jedrskega sporazuma iz leta 2015 so se začeli lani na Dunaju, vendar so zaradi odprtih vprašanj že tedne prekinjeni.

Sara Kovač