fbpx

Skrivnostna smrt ruskega vohuna

Foto: Youtube

Skrivnostni vodja ruske obveščevalne službe GRU Igor Sergun je pri 58 letih umrl nenadne smrti. Vladimir Putin je ob tem izrazil sožalje, Serguna pa označil kot izkušenega poveljnika, izredno pogumnega človeka in pravega patriota. 

Okoliščine njegove smrti še niso jasne. Vodja obveščevalne službe je postal v letu 2011. Leta 2014 se je v EU in ZDA pojavil na seznamu sankcij, ki so ciljale na vodilne ruske uradnike, potem ko si je Rusija prilastila Krim. EU ga je označila kot odgovornega za aktivnosti na vzhodu Ukrajine.

Sergun ni vedel, kaj ga čaka, ko je prevzel vodenje obveščevalne službe. Potem ko je zaključil vojaško akademijo, se je leta 1984 pridružil vojski, kjer je imel različne zadolžitve. Leta 1998 pričel opravljati funkcijo vojaškega atašeja v Albaniji, poroča BBC.

GRU je sodelovala s KGB
Delovanje ruske federalne obveščevalne službe GRU sega že v obdobje hladne vojne, kjer so na sovjetskih ambasadah sodelovali s KGB vohuni.

Zahodni analitiki so mnenja, da je GRU igrala ključno vlogo pri zasedbi Krima in uporu proruskih protestnikov v vzhodni Ukrajini, ki je sledil priključitvi Krima k Rusiji marca 2014.

Moskva zanika vpletenost ruskih enot v sporu z Ukrajino
Moskva vseskozi zanika vpletenost rednih ruskih enot v sporu z Ukrajino, prejšnji mesec pa je Putin dejal, da je Rusija verjetno imela tam svoje ljudi z namenom, da bi opravljali nekatere naloge, med drugim tudi na vojaškem področju.

Kremelj sicer prikrite akcije GRU vidi sedaj, ko se je njihova vloga zmanjšala, kot ponovni vzpon v aktivnostih zunanje politike.

N. K.