fbpx

Skromno Putinovo premoženje: Ruski predsednik naj bi imel le majhno stanovanje in 9 let staro lado, o milijardah, jahtah ter vilah pa ni ne duha ne sluha

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi imel po uradnih podatkih staro lado, preprosto stanovanje v velikosti 74 kvadratnih metrov in zaslužil zgolj 8.500 evrov na leto. A resnica je ravno nasprotna, po nekaterih podatkih je Putin težak okoli 200 milijard in je verjetno eden najbogatejših ljudi na svetu.

Kakor se približujejo predsedniške volitve v Rusiji so v javnost prišli tudi uradni podatki o premoženjskem stanju ruskega predsednika Putina. Ta naj bi v obdobju od 2011 do 2016  po poročanju spletnega portala Blic zaslužil vsega malo več kot pol milijona evrov.

Putin naj bi imel denar na 13 bančnih računih, lasti pa si tudi 230 delnic v sanktpetersburški banki. Poleg tega je med svojo lastnino navedel še avtomobil znamke Lada iz leta 2009 in dva avtomobila znamke Volga iz leta 1960. “Moj letni zaslužek je seštevek mesečne plače, vojne pokojnine ter dobička od obresti in delnic,” je povedal ruski predsednik.

Domneve o Putinovem premoženju
Finančni strokovnjaki po drugi strani ocenjujejo, da je Putinovo resnično premoženje bistveno večje in bi bilo lahko po nekaterih ocenah okoli 200 milijard evrov. Njegovi politični nasprotniki so mnenja, da denar služi z nadomestili iz različnih državnih institucij in poslov.

(vir: Twitter)

“Že mogoče, da ima v garaži lado iz 2009, a to zagotovo ni njegov edini način prevoza. Putin ima v lasti prestižno jahto Olimpia, osebno letalo, ravno tako pa ima dostop do več kot 58 letal in helikopterjev. Njegova je tudi vila ob Črnem morju, ima pa še 20 drugih nepremičnin za oddih po celi Rusiji,” se je ob Putinovo domnevno premoženje obregnil CNN-ov analitik za finančne sklade Bill Browder.

 

Ivan Šokić