fbpx

Skrušena izpoved: “Ruski vojaki so me posilili in ubili mojega moža”

Ana (Foto: Printscreen BBC)

Rusi za seboj niso pustili le ruševin, ampak tudi globoko prizadete ljudi, ki si morda nikoli ne bodo opomogli od travme. Britanski BBC je slišal pričevanja iz prve roke in našel dokaze o posilstvu Ukrajink s strani vojakov.

V mirni podeželski soseski 70 km zahodno od Kijeva so se pogovarjali z 50-letno Ano. Spremenili so njeno ime, da bi zaščitili njeno identiteto. Ana je zaupala, da je bila 7. marca doma z možem, ko je vdrl tuji vojak. “S pištolo na glavi me je vodil do bližnje hiše in mi ukazal, naj se slečem, drugače me bo ustrelil. Nenehno mi je grozil, da me bo ubil, če ne bom storila, kot mi je naročil. Nato me je pričel posiljevati,” je povedala. Ana je svojega napadalca opisala kot mladega, suhega čečenskega borca, ki veljajo za zaveznike Rusov. “Medtem ko me je posiljeval, so vstopili še štirje vojaki. Mislila sem, da je konec. A je šel ta na srečo z njimi in nikoli več ga nisem videla,” je povedala.

Ana se je po travmatičnem dogodku vrnila domov in našla svojega moža, ustreljenega v trebuh. “Poskušal je teči za mano, da bi me rešil, a je bil ustreljen,” je dejala. Oba sta poiskala zavetje v sosedovi hiši. Ker njenega moža zaradi spopadov niso mogli odpeljati v bolnišnico, je ta dva dni kasneje zaradi poškodb umrl. Med pripovedovanje zgodbe Ana niti za trenutek ni nehala jokati. Ekipi BBC-ja je pokazala, kje na dvorišču doma so s sosedi pokopali moža. Na čelu groba stoji visok lesen križ. Ana je povedala, da je v stiku z lokalno bolnišnico in je deležna psihološke podpore.

Po cesti od Anine hiše je bilo mogoče slišali še eno grozljivo zgodbo. Žensko naj bi posilili in ubili, sosedje pa pravijo, da je to storil isti moški, ki je posilil Anno, preden je odšel v Anino hišo. Ženska je bila stara 40 let. Odpeljali so jo iz njenega doma, pravijo sosedje, in zadržali v spalnici bližnje hiše, katere stanovalci so se evakuirali, ko se je začela vojna. Lepo urejena soba z okrašenimi tapetami in posteljo z zlatim vzglavjem je zdaj grozeče prizorišče zločina. Na vzmetnici in odeji so ostali veliki madeži krvi. V kotu je bilo mogoče videti ogledalo z opombo, napisano s šminko, ki je nakazovala, kje je bila žrtev pokopana. Žensko so pokopali v grobu na vrtu hiše. Dan po obisku novinarske ekipe je policija izkopala njeno truplo, da bi raziskala primer. Truplo je bilo najdeno brez oblačil in s prerezanim vratom.

Foto: posnetek zaslona YouTube BBC

Vodja policije v kijevski regiji Andrij Nebitov je izpostavil primer, ki ga preiskujejo v vasi, 50 km zahodno od Kijeva. Tričlanska družina – par v tridesetih letih in njun majhen otrok – je živela v hiši na robu vasi. “Dne 9. marca je v hišo vstopilo več vojakov ruske vojske. Mož je poskušal zaščititi ženo in otroka. Zato so ga ustrelili na dvorišču,” je povedal Nebitov. “Potem sta dva vojaka večkrat posilila ženo. Odšla sta in se nato vrnila. Trikrat sta se vrnila, da bi jo posilila. Grozila sta, da bosta, če se bo upirala, škodovala njenemu sinčku. Da bi zaščitila svojega otroka, se ni upirala, “ je še zatrdil in dodal, da ko so vojaki odšli, so požgali hišo in ustrelili družinske pse.

Posiljena ženska s sinom je pobegnila in se nato obrnila na policijo. Nebitov pravi, da se je njegova ekipa pogovorila z njo in posnela njeno pričevanje. Med zoglenelimi ruševinami družinske hiše so zbirali dokaze. Videti je bilo mogoče otroško kolo, plišastega konjička, pasji povodec in moški zimski čevelj, podložen s krznom. Moža so sosedje pokopali na vrtu. Policija je njegovo truplo izkopala zaradi obdukcije. S primerom nameravajo seznaniti mednarodno sodišče.

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova pravi, da so dokumentirali več takšnih primerov. “Približno 25 deklet in žensk, starih od 14 do 24 let, je bilo med okupacijo v kleti ene hiše v Buči sistematično posiljenih. Devet jih je nosečih,” je povedala. “Ruski vojaki so jim rekli, da jih bodo posilili do te mere, da ne bodo več želele imeti spolnega stika z nobenim moškim. Vse skupaj z namenom, da bi jim preprečili, da bi imele ukrajinske otroke.”

Denisova pravi, da prejemajo več klicev v zvezi s tem, informacije pa dobivajo tudi prek kanalov v aplikaciji za komunikacijo Telegram. “25-letna ženska je klicala in nam povedala, da je bila njena 16-letna sestra posiljena na ulici pred njo. Rekla je, da so medtem, ko so posiljevali sestro, kričali: “To se bo zgodilo vsaki nacistični prostitutki”.

Na vprašanje, ali je mogoče oceniti obseg spolnih zločinov, ki so jih zagrešile ruske čete med okupacijo, je odgovorila, da je to trenutno nemogoče, ker vsi niso pripravljeni povedati, kaj se jim je zgodilo. “Večina jih trenutno kliče, da bi dobili psihološko pomoč, zato jih ne morejo evidentirati kot kazniva dejanja, razen če bi se odločili za pričanje,” je še pojasnila.

Sara Kovač