Skupina intelektualcev obsodila Junckerjev hvalospev Karlu Marxu: “To je tako sramotno kot strašno”

Foto: Twitter

Kanadski psiholog dr. Jordan Peterson se je pridružil proti-komunistični skupini intelektualcev, ki je obsodila  Junckerjevo počastitev spomina na Karla Marxa.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob dvestoti obletnici rojstva avtorja Komunističnega manifesta po poročanju Breitbarta odprl razstavo, posvečeno Marxovemu spominu.

V svojem slavnostnem nagovoru je šel celo tako daleč, da si je upal trditi, da vsi s krvjo umazani dediči morilske komunistične ideologije nimajo nič skupaj z Marxom. Dejstvo, da so se Vladimir Lenin, Josef Stalin, Mao Zedong, Pol Pot, Fidel Castro, Josip Broz Tito, dinastija Kim in številni drugi morilski diktatorji imeli za marksiste oziroma komuniste, je tako najbrž golo naključje. Dejstvo, da so navdih iskali v Marxovih delih, pa samo nepomembna podrobnost.

Skupina evropskih intelektualcev obsodila Junckerjev nastop
Dr. Peterson, ki v sklopu svojih predavanj pogosto govori proti nevarnostim komunistične ideologije, je na Twitterju obsodil Junckerjevo dejanje z besedami: “Nič bolje ni slaviti Marxa kot slaviti Maa ali Stalina. Dejanje predsednika Evropske komisije je tako sramotno kot strašno.”

Sovjetski komunistični diktator, odgovoren za 60 milijonov mrtvih, Josef Stalin pod sliko svoje vzornika Karla Marxa v svoji pisarni. (Vir: Twitter)

“Kot branitelji individulanih svoboščin ta dogodek vidimo kot okruten in nespoštljiv do milijonov državljanov Evropske unije, ki so trpeli pod komunističnimi diktaturami v prejšnjem stoletju,” so med drugim zapisali v odprtem pismu Junckerju predstavniki intelektualcev iz Poljske, Madžarske, Romunije, Španije, Kube ter Gruzije.

Ivan Šokić