fbpx

Skupina levičarskih skrajnežev je v nemški enklavi Connewitz s steklenicami napadla policijsko patruljo

Foto: Flickr

V nedeljo je skupina ultra-levičarjev napadla policijsko patruljo. Dogodek se je pripetil v slovitem “gnezdu” levih ekstremistov po imenu Connewitz, v Leipzigu, v vzhodni Nemčiji. Gre za območje, ki se ga že leta povezuje z levičarskim ekstremizmom. 

Policijsko patruljo je v nemškem Leipzigu, v enklavi Connewitz napadla skupina 30 ali 40 nasilnežev, sicer pripadnikov skrajno-levičarskih struj. Policija se je pred dogodkom odzvala na poročilo, da je bilo na območju Harderparka zažganih več smetnjakov. Incident se je pripetil v zgodnjih nedeljskih urah, policija pa je kmalu zatem, ko je na kraj zločina prispela, spoznala, da so jo nasilneži zvabili v zasedo, poroča Remix News.

Nenadoma jo je pričelo obmetavati na desetine levičarskih ekstremistov. Vozila varuhov reda in miru so pričeli obmetavati s steklenicami ter drugimi predmeti, zatem pa se razdelili in razbežali v različne smeri. Policijsko vozilo so preprosto zasuli s steklenicami. Motiv za dogodek bi bil lahko tudi politične narave. Enklava Connewitz sicer že leta slovi kot leglo levih ekstremistov, ki pogosto izvajajo napade na lokalno policijsko postajo. Zvezni urad za zaščito ustave (BfV) na Saškem ugotavlja, da je v Leipzigu še posebej razširjen agresivni levičarski ekstremizem.

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Leta 2019 je v tem mestu prišlo do vrste dobro organiziranih in načrtovanih napadov, tako na ljudi, kot tudi na lastnino, s strani levičarskih ekstremistov. Gre za posameznike, ki se razglašajo za anarhiste, in ki so večkrat poskušali požgati mestna gradbišča. Napadi so povzročili škodo, ki je bila ocenjena na vsaj deset milijonov evrov. Istega leta so na primer tudi močno pretepli uslužbenko, zaposleno na nekem gradbišču in sicer na njenem lastnem domu, potem ko so ga s silo zasedli. Skoraj do smrti pa naj bi pretepli tudi nekega policista. 

Tudi v Rogu so letele steklenice, bakle, dimne bombe in jajca
Podobne ekscese pa smo lahko videli tudi pri nas, ob nedavni izpraznitvi tovarne Rog, ki je sicer last občine in kjer so bili leta nastanjeni njegovi začasni uporabniki, ki so območje ekološko povsem opustošili. Po poročanju različnih medijev je ob tem prišlo do nasilnih izgredov: demonstranti so policiste obmetavali z baklami, dimnimi bombami, steklenicami in jajci, slednji pa so jim odgovorili s ščiti, palicami ter plinskim razpršilcem.

Domen Mezeg