fbpx

Skupina migrantov prebila ograjo na poljsko-beloruski meji

Foto: epa

Poljska policija je sporočila, da je v soboto zvečer približno 50 migrantov prebilo poljsko-belorusko mejo. Nemška tiskovna agencija Dpa poroča, da je do incidenta prišlo v vasi Dubicze Cerkiewne, kjer je bilo aretiranih 22 državljanov Iraka. 

Še ena večja skupina je po poročanju policije poskušala prečkati mejo nedaleč od vasi Kolonia Klukowicze, a se je njen poskus izjalovil. Na policiste so migranti metali kamenje in pri tem poškodovali policista. Na obmejnem območju so policisti aretirali štiri osumljene tihotapce, ki so potovali z migranti. Šlo naj bi za dva državljana Gruzije, državljana Poljske in Sirije. Dpd ob tem dodaja, da navedb ni mogoče preverjati, ker je dostop na območje zaprt. Tam je namreč Poljska upravičeno razglasila izredne razmere.

V letošnjem letu je poljska obmejna policija preprečila več kot 33 tisoč migrantom, da bi nezakonito prečkali mejo iz Belorusije, poroča STA. Medtem, ko promigrantsko usmerjeni posamezniki opozarjajo na nevzdržnost razmer, v katerih so se znašli migranti na meji, večina opozarja na nevarnost, ki jo migranti povzročajo za varnost Evrope. Evropska unija je kritična do beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka, ker je očitno, da se ta poskuša z ustvarjanjem migrantske krize maščevati za uvedene sankcije, ki so bile uvedene proti njemu in njegovim somišljenikom in so posledica nasilnega zatrtja protestov po lanskoletnih volitvah, ki so bile sporne.

Foto: epa

Kot smo nedavno že poročali, ilegalni migranti pred poljsko mejo tako kot vedno izrabljajo otroke za cenene trike, s katerimi igrajo na čustva nevednih. Tako so denimo skupino migrantov posneli, kako dečku puhajo cigaretni dim v obraz, dokler se mu ne zasolzijo oči, da lahko “joče” za kamero. Gre za podobne trike, ki so se jih migranti v preteklosti posluževali na grško-turški meji.

Foto: V4NA

Na spodnji sliki lahko vidite, kako “nizek” standard življenja živijo migranti.

 

Nina Žoher