fbpx

Skupina študentov pozvala Hongkong k izgradnji zidu, da bi bili varni pred Kitajsko!

Foto: epa

Študentska skupina ProgressUST iz hongkonške univerze za znanost in tehnologijo je pozvala Hongkong k izgradnji zidu, ki bi to majhno območje zaščitil pred Kitajsko, s tem pa je povzročila razburjenje pristojnih na univerzi, ki so obsodili njeno objavo na Facebooku.

V nedeljo je študentska skupina ProgressUST na družbenem omrežju Facebook objavila sporočilo: “Kitajska že več let močno pritiska na Hongkong, kar vpliva na hongkonško gospodarstvo, izbrisuje hongkonško kulturo in ogroža hongkonško suverenost.” Zapisali so še: “1. oktobra 2019 bodo morali Hongkonžani povzdigniti glas, da bodo po svetu slišane njihove zahteve po odcepitvi od Kitajske.” Skupina je sicer izrekla tri bistvene zahteve, in sicer obvezno repatriacijo Kitajcev iz Hongkonga, prepoved delovanja vseh kitajskih podjetij na območju Hongkonga in vzpostavitev meje med Hongkongom in Kitajsko.

Poziv študentske skupine ni naletel na odobravanje univerzitetne administracije
Na omenjena sporočila se je odzval rektor hongkonške univerze za znanost in tehnologijo (HKUST) Wei Shyy, ki je zapisal: “HKUST obsoja takšna sporočila in ne moremo mirovati medtem ko posamezniki povzročajo takšna dejanja, ne da bi razkrili svojo identiteto.” Po njegovem mnenju je študentska skupina ogrozila “temelje mestnega obstoja” in preplavila univerzitetni kampus s “sovraštvom in absurdnim sporočilom”.

HKUST (Foto: Facebook)

Protesti namenoma nimajo vodje in zahtevajo mirno udeležbo
V Hongkongu sicer že 12. teden potekajo protesti proti Kitajski, ki se jih je udeležilo že milijone udeležencev. Protestno gibanje namenoma nima vodje in vztraja pri mirni udeležbi. Protestniki zahtevajo popoln umik zakona, ki bi omogočil izročanje iz Hongkonga na Kitajsko, direktne volitve zakonodajalcev, preiskavo policijske brutalnosti, osvoboditev vseh političnih zapornikov in opravičilo vlade, ki je proteste 12. junija označila za “izgrede”. Čeprav so protestniki mirni, se policija odziva ostro, med drugim so uporabili tudi vodni top.

Rok Krajnc