fbpx

Skupna izjava vodij odborov za evropske zadeve parlamentov držav članic EU ob robu obiska Ukrajine

Poslanec Franc Breznik. (Foto: SDS)

Vodje odborov za evropske zadeve parlamentov držav članic EU in prvi podpredsednik Evropskega parlamenta so ob solidarnostnem obisku v Ukrajini dali skupno izjavo, v kateri izražajo podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Izjavo objavljamo v celoti.

Solidarnostni obisk se je zgodil 30. 9. 2022, udeležil pa se ga je tudi slovenski poslanec SDS Franc Breznik, ki je tudi podpisan pod izjavo.

SKUPNA IZJAVA
vodij odborov za evropske zadeve parlamentov držav članic EU in prvi podpredsednik Evropskega parlamenta ob našem solidarnostnem obisku v Ukrajini, 30. septembra 2022, ponovno poudarjamo našo močno podporo suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja.
Ob sklicevanju na zgodovinsko odločitev Evropskega sveta z dne 23. junija 2022, da se Ukrajini podeli evropska perspektiva in status kandidatke za članstvo v EU, s katerim se je Unija zavezala k vsej potrebni podpori Ukrajini na področjih, ki jih je opredelila Evropska komisija, kar bi omogočilo čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, poudarjamo našo pripravljenost dejavno podpirati pristopni proces. To izrecno velja tudi za ukrepe pred začetkom pristopnih pogajanj. Ostajamo zavezani nadaljevanju naše politične, vojaške, gospodarske in humanitarne podpore Ukrajini v njenem boju proti ruski oboroženi agresiji. Zmaga Ukrajine v tej vojni je eksistencialnega pomena tako zanjo kot za vse demokracije po svetu. Ukrajina brani varnost in stabilnost evroatlantskega prostora, lastno varnost in stabilnost ter naše skupne vrednote.

Najostreje obsojamo neizzvano in neupravičeno vojno Ruske federacije proti Ukrajini. Od Rusije zahtevamo, da nemudoma prekine vse vojaške dejavnosti v Ukrajini in brezpogojno umakne vse sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine. Poudarjamo, da vojaška agresija in invazija pomenita resno kršitev mednarodnega prava, zlasti Ženevske konvencije, njenih dodatnih protokolov in Ustanovne listine ZN.

Ponovno poudarjamo našo podporo vsej obrambni pomoči ukrajinskim oboroženim silam vključno s tistimi, ki jih posamezno ponujajo države članice EU prek Evropske mirovne pomoči (EPF) in drugi mednarodni partnerji  ter pozivamo k nadaljnjemu povečanju konkretnih prispevkov za nujno okrepitev obrambne zmogljivosti Ukrajine. Ostro obsojamo poskuse Rusije, da organizira navidezne referendume v začasno zasedenih regijah Ukrajine. Njihovi rezultati bodo nični. Mednarodna skupnost ne bo priznala teh zrežiranih predstav, katerih cilj je legitimizirati ruske teritorialne igre kot del njene agresivne vojne proti Ukrajini.

Ta nastop nima nobene zveze z izražanjem volje in nima nobenih posledic za upravno-teritorialni sistem in mednarodno priznane meje Ukrajine. Poudarjamo, da regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, tako kot ukrajinski Krim, ostajajo suverena ozemlja Ukrajine.

Pozivamo vse relevantne države, da pripravijo zaključke o resničnih namerah Rusije in povečajo svojo podporo Ukrajini pri zoperstavljanju ruski agresiji, namesto da se vzdržijo dejanj pod krinko želje po vlogi mirovnikov, ki jih Rusija ne potrebuje. Vse države in mednarodne organizacije pozivamo, naj nemudoma obsodijo nezakonita dejanja Kremlja na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine in okrepijo izolacijo Rusije.

Pozivamo partnerje, da dajo Rusiji jasno vedeti, da bo edini odgovor na njene poskuse aneksije, izsiljevanja in ultimate povečanje podpore Ukrajini, tako da bo prevladala nad agresorjem.

Othmar KARAS,
prvi podpredsednik Evropskega parlamenta

David SMOLJAK,
predsednik Odbora za evropske zadeve, Češka

Yves CRUCHTEN,
predsednik odbora za evropske zadeve, Luksemburg

Eva Kjer HANSEN,
predsednica odbora za evropske zadeve, Danska

Franc BREZNIK,
predsednik Odbora za evropske zadeve, Slovenija

Angel TÎLVĂR,
predsednik odbora za evropske zadeve, Romunija

Satu HASSI,
predsednik velikega odbora, Finska

Proti POOLAMETS,
podpredsednica odbora Evropske unije, Estonija

Lucija PUTTRICH,
članica odbora za zadeve EU Bundesrat, Nemčija