fbpx

Slaba vest za EU: V Evropski uniji ostane skoraj 70 odstotkov zavrnjenih prosilcev za azil

Foto: epa

Statistični podatki Evropske komisije kažejo, da je le okoli tretjina zavrnjenih prosilcev za azil dejansko deportirana, kar sproža številna dodatna vprašanja o migrantski krizi.

Podatki, ki jih je objavila Evropska komisija, kažejo, da je bilo v letih 2015 in 2016 v Evropski uniji kar 2,6 milijona prošenj za azil, od tega jih je bilo 43 odstotkov zavrnjenih zaradi neutemeljenosti.

Problem se pojavi pri dejstvu, da bi morale vlade držav članic EU deportirati milijon migrantov, vendar pa jih je večina ostala kar tam, saj jih je uspelo vrniti le 36,4 odstotka, v nekaterih državah pa je ta odstotek še manjši.

Posledice nespoštovanja zakonodaje so krvave
Vendar pa so posledice nespoštovanja azilne zakonodaje katastrofalne in se kažejo v stotinah mrtvih nedolžnih Evropejcev v terorističnih napadih, da o socialnem problemu, ki se bo pokazal čez nekaj let, ne govorimo. Eden takšnih, ki bi ga morali vrniti v državo izvora, je tudi terorist Anis Amri, odgovoren za pokol na božični tržnici v Berlinu, decembra lani, in v katerem je umrlo 12 ljudi, na desetine pa jih je ranil.

Foto: epa

Največ zavrnjenih prosilcev za azil – kar 250 tisoč jih je – gosti Nemčija, ki pa pravi, da je deportacija tolikšnega števila migrantov nemogoča. Nezmožnost držav članic, da vračajo zavrnjene migrante, še dodatno vliva upanja novim prišlekom, ki imajo tako kar 70 odstotkov možnosti, da ostanejo v Evropi, zaradi česar se bo migrantski val nadaljeval s polno paro. Posledice bodo najhujše ravno v državah, kjer uveljavljajo politiko odprtih vrat.

C. Š.