fbpx

Slavni nizozemski komik se ne upa šaliti na račun muslimanov: “Ne želim tvegati življenja!”

Nizozemski komik priznava, da se danes raje šali na račun krščanske vere, kot pa islama. Foto: EPA.

Slavni nizozemski komik Youp van Hek je v nedavnem intervjuju za popularni nizozemski magazin Nieuewe Revu izjavil, da je izjemno previden pri svojem delu, ko se šali na račun muslimanov, precej bolj kot takrat, kadar si sposodi pripadnike drugih svetovnih ver. Čeprav se zbadanju na račun islama še ni čisto odpovedal, je v zadnjih letih svoje delo bolj osredotočil na norčevanje iz drugih svetovnih religij, kot sta krščanstvo in judovska vera. Zakaj ne upa več z radikalnimi šalami nad muslimane, ni skrivnost – boji se, da bi ga umorili, kot se je zgodilo slavnemu nizozemskemu filmskemu režiserju Theu van Goghu.

“Še vedno se šalim na račun muslimanov, toda vse ima svojo mejo. Ne gre se za to, da bi se bal, ali pa da tega ne bi želel, saj je moje delo zelo pomembno, ampak z radikalnimi šalami na račun islama bi tvegal svoje življenje,” je v nedavnem intervjuju za omenjeni magazin priznal Youp van Hek. Sicer dodaja, da so šale na račun vere še vedno možne, a niso več tako predrzne kot pred leti. So pa zato tudi manj smešne, kar pa zagotovo vpliva na njegovo delo.

Van Hek dodaja, da je leta 2004 napovedal umor slavnega nizozemskega režiserja Thea van Gogha, ki ga je zaradi norčevanja iz islama umoril islamski skrajnež. “Povedal sem svojemu menedžerju, da bo njegovo delo doživelo maščevanje. Nasprotnik je enostavno preveč nevaren,” je še povedal v intervjuju.

L. S.