Slovaška sprejema zakon, po katerem bodo ženske, ki želijo opraviti splav, naprej morale videti sliko zarodka

Foto: epa

Slovaške ženske, ki želijo narediti splav, si bodo, če bo zakon potrjen, morale pred posegom ogledati slike svojega zarodka ali ploda. Predlog zakona, ki naj bi bil izglasovan v petek, predvideva tudi, da bi ženske, ki želijo splaviti, najprej poslušale “utrip srčka ploda”, kjer je to tehnično mogoče, preden bi lahko nadaljevale postopek splavitve.

Če bo zakon potrjen, bo prvi primer takšnega zakona v vsej Evropi, poroča Iskreni.net. V zakonu je predvidena tudi prepoved oglaševanja splava in globe za tiste, ki se tega ne držijo.

Seveda so se takoj po sprejetju predloga oglasile nekatere organizacije, ki vztrajno širijo propagando za splav. Zakon je naletel na velike ovire, saj je okoli trideset organizacij, med njimi Amnesty International in International Campaign for Women‘s Right to Safe Abortion (Mednarodna organizacija za ženske pravice za varni splav), zakon označilo kot nazadnjaški in ga želijo na vsak način preprečiti.

Foto: YouTube

Kaj pa otrokove pravice?
Vse te organizacije, ki zagovarjajo splav, se sklicujejo na to, da “za predlagane spremembe ni nobenega medicinskega razloga” in opozarjajo na sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Zakon želi ženskam pomagati, da ne bi sprejele odločitve, ki bi jo kasneje v življenju obžalovale, pišejo v Iskreni.net. Le te organizacije se tudi bojijo, da bi Slovaška s takšnim zakonom ustvarila “nevaren” precedens za druge države EU ter vztrajajo na tem, da mora biti vsaki ženski zagotovljena pravica do svobodne izbire. Seveda pri vsem tem niti enkrat niso omenili pravice nerojenega otroka. Zanje to namreč sploh ni pomembno, saj »skupek celic« vendar ne more imeti pravic.

Se bojijo, da bodo ženske uvidele, da nosijo otroka?
Pa vendar se lahko upravičeno vprašamo, v čem je težava – slovaški parlament namreč ne želi prepovedati splava kot takšnega in dejansko ne ogroža pravice do svobodne izbire. Država želi zgolj uvesti vse preventivne ukrepe, ki bi ženskam pomagali, da ne bi sprejele odločitve, ki bi jo kasneje v življenju obžalovale je prepričana Eva Strajner, iz iskreni.net.

Lana Božič

 • Andrej

  V letu 2020 nekateri še vedno trdijo, da otrok v materinem telesu ni živo bitje. Kljub vsem medicinskim dokazom. Materino poslanstvo ustvarjanja življenja hočejo spremeniti v grobnico. To je čista zloba.

  • karlina

   Zo, zgoraj, meni gre kar na jok, je popolnoma razvit-OTROK, ŽIVO BITJE, KI JE ODVISEN OD ODLOČITVE MAMICE IN SEVEDA LOBIJEV, ČE BO IMEL PRAVICO, DA SE RODI !!!!!!

 • šmentanamuha

  V redu, to se mi zdi zelo v redu. Ljudje se morajo začeti soočati s posledicami svojih dejanj, torej odgovornostjo. Ne bi bilo narobe, če bi v šolah imeli tudi obvezen ogled klavnice, recimo vsaj srednješolci, da bi videli postopek od živali do zrezka ali klobase. Mislim, da bi se mnogi potem razmišljali, kaj jejo.

  • Van Der Waals

   MISLIM DA BI SI MORALI OGLEDAT KAK VIDEO ALI PA STO O SPLAVU!!! JE PODOBNO KOT KLAVNICA!!!

   • šmentanamuha

    Oboje, se strinjam.

  • janko

   Lej, klavnice so zelo humana stvar. Žival ustrelijo, smrt, vsaj izguba zavesti, je v trenutku. Do pred ca 10 leti smo kmetje vedno imeli koline doma. Goveda in prašiče smo vedno ustrelili, šele nato spustili kri. Prej smo jih vedno nekoliko pocrkljali in prehod v večna lovišča je vsaka žival doživela “nežno”. Za to so živali, da meso jemo. Danes imam prosto rejo in živali se imajo bolj fanj od ljudi. Ne vem kaj te tu moti.

 • toxico

  wtf to je sado mazo

 • Van Der Waals

  SPLAV ZA POPOLNOMA ZDRAVI PLOD PREPOVEDAT!!!

  • karlina

   Ter otročka dati takoj v posvojitev, pa ne bo potrebno še posebej levičarjem in bogatinom, hoditi posvojiti otrok iz Afriek, čeprav imam občutek, da si namerno želijo črnca, ne belca.

 • Antonius

  Verjamem jim. Vsi ki zagovarjajo splav, brez najmanjšega pomisleka na usmiljenje do novega življenja, mačji skot zmečejo v vrečo, priložijo kamen za utež in vse skupaj z lahkim srcem odvržejo v primerno globoko vodo.
  Jaz sem eno nesrečnih vreč z mrtvimi mucki, šestdeset let nazaj, dvignil v svoj kanu iz Ljubljanice.
  Čudim se zdravnikom in njihovi vesti, ker se iz povsem človeških razlogov spoštovanja življenja ne uprejo početju, ki ga od njih zahteva zlobirana politika.

  • get

   V Sloveniji sprejema slovenski pravni red institut ugovora vesti, ki v posameznem primeru posameznemu zdravstvenemu delavcu pod določenimi pogoji omogoča, da pravne norme ne izpolni in s tem tudi ne ravna protipravno.
   Mladi zdravniki, si tega skoraj ne upajo podpisati, zakaj to pa ni težko ugotoviti.
   O tem mnogi razmišljajo že takrat, ko se odločajo za določeno specializacijo.

  • Philip Morris

   zakon je diskriminatoren, kaj bodo potem storili z slepimi in gluhimi nosečnicami, katere želijo splaviti, pri njih zakona enostavno ne bo mogoče uveljaviti……hehehehehehe

   • karlina

    TI SI BEDAK !!!!!!!

  • karlina

   Vest imajo samo verni zdravniki in zagovarjajo UGOVOR VESTI !!!!

  • Hribouc

   Čudiš se zdravnikom? Ja.

   Vemo kako veliko mladih postane zdravnik, zakaj to postanejo.
   Kdo jih je pa vzgojil?
   Koliko jih je, ki delajo s svojo betico?

   Vsi vemo v kaj se je spremenil družinski zdravnik sedanjosti in to čutimo ob vsakem obisku, žalostno do neba.

 • karlina

  To sliko, BI MORALI VSI ,KI ZAGOVARJAJO SPLAV POGLEDATI, kajti na sliki ni kar neki, kot oni govorijo, pač pa je že normalno razvit otoček !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • skorpijon93

  Slovaki ne uvažajo muslimanov, ne podpisujejo marakeškega sporazuma, ne sprejemajo kvot

  • Black_hawk

   Ampak še zmeraj je to slovaška.

 • Black_hawk

  Kaj ima ženska za delat splav. Moški bomo povedali ali lahko ali ne.

 • Nšo-či

  Če bi lahko živeli ljubezen, o splavu sploh nihče ne bi več razmišljal.

 • janko

  Vzhodne države je komunizem streznil.
  Slovenci smo še pa vedno otrpli, apatični. Razumljivo, vsled stoletij tlačenja in v zadnjem stoletju od lastnih komunistov zdesetkani ter hudo terorizirani.

 • Hribouc

  Bravo Slovaki, pardon, Slovenci Slovaki, naše vzhodno krilo bratov in sester !
  POGUMNO!
  Vse drugo je smrt in zločin, uboj lastnega otroka. Nič več kot to.

 • marcel2m

  Bravo! Pravilna odločitev. To bi morale sprejeti VSE države. Upam, da se tudi pri nas najde kdo, ki bo to predlagal.