Slovaški premier: EU bo s svojo migracijsko politiko naredila samomor

Robert Fico, slovaški premier. Foto: epa

“Evropska unija bo zaradi svoje politike priseljevanja naredila obredni samomor,” je ocenil slovaški premier Robert Fico. Ob tem je voditelje EU pozval, naj hitro zaustavijo migrantski val.

“Menim, da v EU zdaj, dokler samo razmišljamo in meditiramo, delamo obredni samomor,” je za češki časnik Pravo, ki ga povzema hrvaški Index, dejal slovaški premier Robert Fico, ki je tudi sicer znan po svojih protimigrantskih načelih.

51-letni Fico, ki ga v kratkem čakajo parlamentarne volitve, meni, da bi morala Evropska unija najprej zaustaviti val ilegalnih migrantov, nato pa šele razpravljati o svoji prihodnosti.

“Evropa bo naredila samomor, če bo čakala s postavljanjem obalnih in mejnih straž do konca leta 2016 ali celo 2017,” je dejal Fico ter ob tem poudaril, da ima Slovaška pripravljenih 300 policistov, ki jih lahko v vsakem trenutku pošlje na zunanje meje schengna.

Sistem kvot EU je prava polomija
Slovaška je – podobno kot Madžarska – na Evropskem sodišču vložila tožbo proti evropski sestavi kvot za razporeditev migrantov med državami članicami. Slovaški premier ocenjuje, da se je ta sistem pokazal kot “popolna polomija”. Kvota migrantov, ki bi jih morala Slovaška sprejeti, znaša okoli 2300 migrantov.

“Če nas nekdo na osnovi začasne ali stalne kvote prisili, da sprejmemo 50.000 ljudi, katerih običaji in vera so povsem drugačni od naših, a so večinoma mladi moški, ne vem, kako bi jih lahko integrirali. To ni mogoče,” je zaključil Fico.

A. D.