fbpx

Slovenca v Italiji nista želela nositi zaščitne maske na prostem, čeprav so te obvezne – doletela ju je kazen!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Italija je v času prvega vala epidemije veljala za epicenter novega koronavirusa. Situacija je bila tako kritična, da so bili zdravniki prisiljeni odločati o tem, kateri pacient bo preživel in kateri bo tisti, ki bo umrl. Kljub dokaj mirnem drugem valu, pa se je situacija v Italiji v zadnjem času dodatno poslabšala. Zato seveda ne čudi, da so se ukrepi v Italiji še dodatno poostrili. Med drugim je tako po novem nujno nošenje zaščitnih mask na prostem, očitno pa za to ni mar nekaterim turistom iz Slovenije.

Primorski dnevnik poroča o tem, da so karabinjerji z miramarske postaje tekom nadziranja spoštovanja predpisov, v petek popoldan, naleteli na dva Slovenca, ki sta se povsem brezskrbno sprehajala na Miramarskem drevoredu. Ker sta bila brez zaščitne maske, so ju ustavili in opozorili, da je nošenje maske na prostem obvezno.

Slovencema je bila izrečena kazen
Če bi človek pričakoval, da se bosta Slovenca prijazno opravičila in si zatem nadela masko, se je uštel. Slovenska državljana sta namreč izrazila nasprotovanje temu, da bi nadela masko in v svoj zagovor navedla, kako ta v Slovenija ni obvezna na prostem. Iz tega razloga je bila Slovencema zaradi kršenja predpisov, ki so namenjeni zajezitvi epidemije, izrečena kazen.

Foto: epa

Znano je, da so se v Italiji na račun porasta okužb odločili, da temu primerno ukrepe zaostrijo. Še kako svež je namreč spomin, do kakšnih posledic lahko pride, če se ne držimo ukrepov stroke in ukrepamo pravočasno. Maske je tako po novem potrebno nositi tako v notranjih prostorih, kot tudi pri gibanju na prostem. Zunaj jih ni potrebno nositi le ob izvajanju športnih dejavnosti, pri prehranjevanju in pitju, ali če smo povsem sami (na primer v gorah). Nošenje maske prav tako ni obvezno pri otrocih, ki so stari manj kot 6. let. V veljavi je tudi policijska ura, ki velja med 22. in 5 uro zjutraj. Nujno je socialno distanciranje ter sledenje ostalim zaščitnim ukrepom za zajezitev epidemije.

Od vsakega, ki kot turist potuje naokrog, se pričakuje, da se pred odhodom seznani s predpisi, ki so tam v veljavi. Konec koncev smo sredi pandemije. Ker smo na začetku tretjega vala, prostora za neodgovorno obnašanje ni. Tudi v Sloveniji ne. Kljub temu, da se je cepljenje že pričelo odvijati, je potrebno razumeti, da prihod v normalnost ne bo mogoče kar čez noč. Dodatni zapleti okrog dobave cepiv na evropski, kot tudi svetovni ravni terjajo odgovorno obnašanje, da se čimprej vrnemo v normalnost, kot smo jo poznali do marca lani.

Nina Žoher