fbpx

Slovenci smo v protikadilski zakonodaji v vrhu, Češka pa jo sprejema šele sedaj

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Slovenci smo bolj papežki od papeža, saj znamo biti bolj strogi na določenih področjih, kot so drugi, a na žalost tam, kjer bi morali uvesti več reda, ga ne. Tak primer je novelirana kadilska zakonodaja, ki še zaostruje pogoje za kajenje v javnosti, prodajo in opremo cigaretnih izdelkov druge države pa šele sprejemajo osnovno zakonodajo omejevanja kajenja v restavracijah in kavarnah. 

V tujini so glede določene zakonodaje bistveno počasnejši, sploh če potujemo po avstrijskih gorskih krajih in se prehranjujemo v njihovih restavracijah, kjer ob kartah in pivu obvezno tudi kadijo, Čehi pa šele sedaj sprejemajo omejitve glede kajenja v restavracijah in kavarnah.

Češki parlament je v petek podprl predlog zakona, ki prepoveduje kajenje v kavarnah in restavracijah, kar naj bi pričelo veljati 31. maja prihodnje leto, ki je dan brez tobaka. “Upam, da stopamo v korak s civiliziranimi državami,” je pred glasovanjem dejal premier Bohuslav Sobotka. Pred sprejetjem ga mora potrditi še senat in podpisati predsednik Miloš Zeman, ki je menda verižni kadilec in ki je izjavil, da svoje pravice do veta pri tem zakonu ne bo uporabil.

Češki predsednik Miloš Zeman (foto: epa).

Češki predsednik Miloš Zeman (foto: epa).

Podobno zakonodajo je že sprejelo 18 drugih evropskih držav. Češka je sicer kajenje na javnih mestih prepovedala že leta 2005, restavracije in kavarne pa so dodane šele sedaj. Iz prepovedi so tokrat izvzete elektronske cigarete, kadilci pa bodo v svoji razvadi še vedno lahko uživali na vrtovih barov in restavracij. Ta ukrep podpira 78 odstotkov Čehov, saj imajo kar 2,3 milijona kadilcev, zaradi bolezni, povezanih s kajenjem,  na Češkem vsako leto umre okoli 18.000 ljudi, kot poroča STA.

Kajenje je seveda škodljivo, zato ni moteče omejevanje z zakonom, a če bi bili slovenski zakonodajalci tudi na drugih področjih tako pikolovsko zagnani, bi nam bilo marsikaj prihranjeno.

Aleksandra  Belšak