fbpx

Slovenija je zares najšibkejši člen Nata – to razkriva Global Firepower

Foto: epa, fotografija je simbolična

Moč britanske kraljeve mornarice počasi usiha, predvsem zaradi odslužene vojaške opreme na tem področju, zato bo v kratkem potrebno opraviti menjavo zastarele tehnologije, če želi Britanija ostati vojaška velesila. Ta država sicer za vojsko nameni kar 55 milijard dolarjev. 

Moč britanske kraljeve mornarice naj bi v zadnjem času oslabela, saj je njena bojna tehnika na tem področju zastarela, zato bodo potrebne zamenjave opreme. Če stvar ne bo rešena še pravi čas, bi lahko britanska vojaška moč pričela usihati, kar bi lahko privedlo do resnih težav v primeru novih vojaških groženj, bbc. Britanija je sicer znotraj Nata po svoji vojaški moči kar na 3. mestu. Pred njo sta le še Francija in ZDA, medtem ko se Slovenija nahaja na zadnjem. Poleg tega gre pri nas preveč denarja za plače in premalo za vojaško opremo.

Velika Britanija želi ohraniti vlogo globalne vojaške supersile 
Tamkajšnje ministrstvo za obrambo je ob novici že zagotovilo, da Britanija v svoje bojno ladjevje vlaga milijarde funtov, brez katerih bi nekatere tuje države, med drugim tudi Rusija, lahko predstavljale mnogo večjo nevarnost za lokalni mir. Poleg tega se pojavljajo ostre kritike glede motorjev nekaterih britanskih vojaških ladij, saj so imeli težave pri svojem delovanju v toplejših morskih vodah. Britanija pa ne vlaga svoja finančna sredstva le v ladjevje, marveč tudi v podmornice. Na takšen način želi Britanija obdržati vlogo velesile v svetovnem merilu, še navaja bbc.

Slovenija je po vojaški moči znotraj Nata na zadnjem mestu! 
Med državami zveze Nato se Velika Britanija nahaja kar na 3. mestu po svoji vojaški moči. Pred njo sta le še ZDA in Francija, medtem ko ji “diha za ovratnik” Turčija. Z Britanijo so na obravnavanem področju primerljive še: Nemčija, Italija, Poljska, Kanada in Španija. Obravnavana država ima sicer na razpolago 150.000 aktivnih pripadnikov svojih oboroženih sil, v rezervi pa še 182.000 oseb. Ob tem je zanimivo nameniti še nekaj drugih številčnih podatkov: 407 tankov, 5.948 oklepnih bojnih vozil, 879 bojnih letal, 348 helikopterjev in 76 vseh bojnih ladij. Za svojo oborožitev Velika Britanija sicer namenja kar 55 milijard dolarjev. Slovenija je po vojaški moči Natovih držav na zadnjem mestu, navaja Global Firepower.

Bajne plače, oprema pa propada  
Pri nas je svet obrnjen na glavo. Medtem ko slovenska vojaška tehnika rjavi in propada, se velikanske vsote namenja za plače. Kar 80 odstotkov obrambnega proračuna se namreč namenja prestižnim izplačilom. Še dodatni udarec predstavlja dodatno zmanjševanje proračuna za obrambo v zadnjih letih, četudi bi se ta moral v skladu z zahtevami zveze Nata, v naslednjih 10 letih dvigniti na 2 odstotka BDP, Slovenija pa le-temu namenja manj kot 1 odstotek BDP.

Domen Mezeg