fbpx

Slovenija jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami pozdravlja, Izrael se boji

Iranski predsednik Hasan Rohani (foto: epa).

Jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami je stopil v veljavo. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila, da je Iran glede na določila dogovora storil vse potrebno, kar omogoča odpravo nekaterih sankcij. Slovenija to odločitev pozdravlja, prav tako prihajajo pozitivni odzivi iz sveta. Izrael pa odpravi sankcij še vedno nasprotuje, saj se boji terorizma.

Slovenija je v odzivu na začetek izvajanja celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu izrazila zadovoljstvo. Ob tem so na ministrstvu za zunanje zadeve poudarili, da sporazum omogoča Iranu ponovno sodelovanje z mednarodno skupnostjo na različnih področjih in hkrati prinaša pozitiven zagon za razvoj dogodkov v širši regiji.

Na ministrstvu so izrazili tudi pričakovanje, da bo Iran to zgodovinsko priložnost izkoristil in se konstruktivno vključil v iskanje diplomatskih rešitev vseh konfliktnih situacij v regiji. Slovenija v tej povezavi pozdravlja tudi vključitev Irana v pogovore za reševanje krize v Siriji.

Izrael: Teheran bo še naprej širil terorizem
Odprava sankcij proti Iranu v okviru jedrskega dogovora med Iranom in svetovnimi silami je v svetu naletela na pozitivne odzive, le Izrael še vedno ostaja nasprotnik odprave sankcij. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako znova posvaril pred nevarnostmi, za katerimi naj bi stala vlada v Teheranu. Kot je ocenil, bo Teheran še naprej prispeval k destabilizaciji Bližnjega vzhoda in še naprej širil terorizem. “Teheran se ni odpovedal svojim prizadevanjem za jedrsko orožje,” je posvaril Netanjahu in pozval svetovne sile, naj Iran pozorno opazujejo in reagirajo na vsako njegovo kršitev.

Rohani: Mi nismo grožnja za noben narod
Iranski predsednik Hasan Rohani je pozdravil odpravo mednarodnih sankcij proti Iranu ob začetku veljave julijskega jedrskega dogovora med Iranom in svetovnimi silami. “Implementacija dogovora ni izguba za nobeno državo. Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi, mi nismo grožnja za nobeno vlado ali narod,” je dejal. Dodal je, da so se Iranci obrnili na svet v znamenju prijateljstva, za seboj pa pustili sovražnike, sumničenja in zarote.

N. K., STA