fbpx

Slovenija med državami, ki se najslabše bojujejo proti ruski fake news propagandi

Foto: epa

Velika Britanija, Švedska in baltske države se z najboljšimi instrumenti borijo v boju proti ruski propagandi, ki se želi vmešavati v notranje zadeve držav in vplivati na volitve. Med tistimi, na katere ima Rusija močan vpliv, pa vendar tega oblasti ne priznavajo in se ne borijo proti temu naraščajočemu problemu, je tudi Slovenija. To je razvidno iz poročanja vseh osrednjih medijev ter v zavezništvu slovenske levice, ki povsem odkrito podpira rusko politiko.

V Inštitutu za evropske vrednote so naredili študijo, v kateri so merili vmešavanje Rusije v notranje zadeve demokratičnih evropskih držav, predvsem z namenom vplivanja na potek volilnih kampanj in ustoličenja proruskih strank, pri čemer so prišli do zanimivih ugotovitev. Predvsem, kako (ne)učinkovito se države borijo proti ruskim fake news informacijam.

Najbolje se proti destabilizaciji s strani totalitarne Rusije borijo v Veliki Britaniji, na Švedskem in v baltskih državah. Znano je, da ima ruski režim pravo vojsko “trolov” na socialnih omrežjih in bijejo hibridne vojne. V inštitutu so razkrili, da vmešavanje poteka v več stopnjah, in sicer najprej s finančno ter medijsko podporo, strateškimi dogovori v obliki poslov in odvisnosti od energentov, z infiltracijo proruskih strank v dnevno politiko ter na koncu z zmago na volitvah in postavitvijo marionetnega režima, kakršna sta v Belorusiji ali na Cipru.

 

Med državami, ki ne naredijo ničesar proti ruskim fake news grožnjam, je tudi Slovenija, ki se je znašla v skupini s Portugalsko, Italijo, Avstrijo ter Madžarsko. Vladajoča slovenska politika skupaj z mediji namreč odkrito sodeluje z ruskim režimom, zunanjega ministra Karla Erjavca pa je ruski veleposlanik celo javno podprl na volitvah.

C. Š.