Slovenija med državami, ki se najslabše bojujejo proti ruski fake news propagandi

Foto: epa

Velika Britanija, Švedska in baltske države se z najboljšimi instrumenti borijo v boju proti ruski propagandi, ki se želi vmešavati v notranje zadeve držav in vplivati na volitve. Med tistimi, na katere ima Rusija močan vpliv, pa vendar tega oblasti ne priznavajo in se ne borijo proti temu naraščajočemu problemu, je tudi Slovenija. To je razvidno iz poročanja vseh osrednjih medijev ter v zavezništvu slovenske levice, ki povsem odkrito podpira rusko politiko.

V Inštitutu za evropske vrednote so naredili študijo, v kateri so merili vmešavanje Rusije v notranje zadeve demokratičnih evropskih držav, predvsem z namenom vplivanja na potek volilnih kampanj in ustoličenja proruskih strank, pri čemer so prišli do zanimivih ugotovitev. Predvsem, kako (ne)učinkovito se države borijo proti ruskim fake news informacijam.

Najbolje se proti destabilizaciji s strani totalitarne Rusije borijo v Veliki Britaniji, na Švedskem in v baltskih državah. Znano je, da ima ruski režim pravo vojsko “trolov” na socialnih omrežjih in bijejo hibridne vojne. V inštitutu so razkrili, da vmešavanje poteka v več stopnjah, in sicer najprej s finančno ter medijsko podporo, strateškimi dogovori v obliki poslov in odvisnosti od energentov, z infiltracijo proruskih strank v dnevno politiko ter na koncu z zmago na volitvah in postavitvijo marionetnega režima, kakršna sta v Belorusiji ali na Cipru.

 

Med državami, ki ne naredijo ničesar proti ruskim fake news grožnjam, je tudi Slovenija, ki se je znašla v skupini s Portugalsko, Italijo, Avstrijo ter Madžarsko. Vladajoča slovenska politika skupaj z mediji namreč odkrito sodeluje z ruskim režimom, zunanjega ministra Karla Erjavca pa je ruski veleposlanik celo javno podprl na volitvah.

C. Š.

 

 • garfi

  rusofili na portalu so tudi fake, put out
  milijon ukrajinskih beguncev tudi nikogar ne zanima

 • Stric iz ozadja

  zakaj je pol ceske rumene pol pa svetlomodre

  • stajerc5

   Ahahahahaaaaaa, hihihihihi, a se ti zivis v casih CCCP!?????

   • Stric iz ozadja

    ne sam poglej kako izgleda slovaska cepec ne obsega se malo ceske

    • stajerc5

     Pimpek yugozakljucani v Fuzinama! Daj reci, jel v yugi niste imali upoznavanja drzava po svjetu ili samo yuga od Triglava do Vardara! Bog te jebo, zabudalio si da se ti cjela Velika Srbija smije!

 • xtc

  Tud Nova bi morala tule pospraviti z pro ruskimi troli-čakamo na to.

 • Mateja Urankar

  prvi med prvimi ruskimi troli je orban in kurz. kako lahko sdsovci prenašajo da se njihov princ druži s takšnimi barabami res ne razumem.

  • stajerc5

   Pri tej inteligenci upam samo, da nisi v zlahti z celjskimi Urankarji, ne upam, vem!!!

  • Lustrator

   Mešaš hruške in jabolka. To, da je vsem trem skupen boj proti soroševi dekadenci družbe, še ne pomeni, da so si med sabo pajdaši. Kurz in Orban sta velika demokrata in branilca Evrope in zahoda, Putin pa ravno nasprotno – diktatorski trinog, komunist in največji sovražnik evrope in zahoda.

 • Hribouc

  Svetovna diktatorska atomska putana Putin! Marš!

 • Mihilus

  Vse kar jaz vidim s strani Rusov je predvsem razkrivanje stvari, ki jih zahodni mediji želijo skriti. Vem, da to počnejo selektivno in tako kot ustreza njihovim interesom. Nisem sicer nek rusofil, mislim pa da imajo glede precej stvari dosti bolj realno sliko kot pa naši lažnjivi mediji. Najboljši način za uničenje propagande je resnica. Povejte nam torej kako ruska propaganda deluje v Sloveniji. Razkrinkajte njihovo propagando.

  • stajerc5

   Simpl kot tvoj doma narejen pasulj. Drzis se njihovega recepta, ki si ga prebral v Delu…

   • Burek Burecki

    To se pa drzi jansisticnih ocvirkov ki ti jih dajo za fojtrat vsak dan…

  • Lustrator

   Oprosti, a to kar si pravkar napisal presega celo neumnosti Erjavca, jelinčiča in Šiška, 3 glavnih domačih sovjetofilov Skupaj, ti pa praviš da nisi rusofil?

   Glede ocene naših mainstream medijev se strinjam, režimski pudli, poden pod podnom, je pa ironično to, da jim daješ za zgled sovj.. pardon ruske, ki so od naših še neprimerljivo BOLJ kontrolirani s strani Sta-Putina in njegove partije. Pri nas imamo zaenkrat komunističlni monopol na praktično vseh družbenih sistemih, a je ta monopol nekje razsežnosti 80:20, medtem ko je v Rusiji opozicija, torej objektivna kritika česarkoli vladnega, potisnjena v čisto ilegalo. Pa še v tej ilegali redno izvajajo čistke, da ja ne bi prišlo v nadaljnjih n- letih do kakršnegakoli političnega gibanja, ki bi imelo vsaj teoretične možnosti, da demokratizirajo in pluralizirajo Rusijo. Podoben fanatizem, kot pri nas vlada glede oboževanja velikega zločinskega vodje Tita, se v rusiji dogaja Stalinom in njegovim naslednikom Putinom, ki si je prej omenjenega trinoga vzel za vzor že nekoliko bolestno dobesedno – preprozorno.

   Če pa svojo slavo Rusiji in njenim metodam poješ zgolj zato, ker ne podlegajo Sorošu, potem tako tudi povej, a verjemi, da ima Putin tu svojo agendo – zaveda se, da soroševski liberalizem slabi zahodno družbo in skrbi za to, da se ne razširi še v Rusijo, a seveda ne zato, ker bi želel Rusom dobro, ampak zato, ker pri svojem absolutnem vladanju ne trpi konkurence, potrebuje pa zunanje sovražnike – Zahod. Identično kot Stalin torej.

   • Mihilus

    Vidim, da slabo razumeš kako stvari potekajo v realnosti. Ko oblast neko idejo ali ideologijo prepove s tem ne povzroči, da njeni privrženci izginejo. Povzročiš le to, da te ideje izginejo v podzemlje in tam živijo dalje in čakajo na svojo priložnost. Kolikor vem Putin ne uporablja gulagov za uničenje teh nasprotnikov in tako je vse kar se mora zgoditi to, da nezadovoljstvo ljudi s Putinom naraste do te mere, da bodo želeli nekaj drugega. Za zdaj pa se zdi, da so Rusi z njim zelo zadovoljni.
    Nobena skrivnost ni, da si Evropska in Ameriška elita želi pokoriti Rusijo. Putin se tukaj obnaša čisto pragmatično in z propagando ruši legitimnost trenutne elite in podpira skupine, ki so mu bolj naklonjene.
    In zato je prišlo do tihega zavezništva med Evropskimi nacionalisti in Putinom. Tukaj seveda ni nobene prave ljubezni; skupno je le to, da imajo istega sovražnika, ki jih želi uničiti: globaliste.

    Moja vizija je, da ko se te globaliste uniči, da se z Rusijo vzpostavi odnos enakovrednega partnerstva pri čemer nobena stran nima pravice vtikat v notranje zadeve drugih.

    • Lustrator

     Pozabil si na “nepomembno” dejstvo, da Putin JE diktator in ne le diktator neke podsaharske države, ampak diktator s KGB ozadjem in državo, ki že zadnjih 100 let temelji na strahovladi in do potankosti dovršenemu propagandnemu aparatu. Govoriti o kakršnikoli REALNI podpori Putinu, je tako kot govoriti o tem kako so sovjeti nekoč častili Stalina, jugoslovani Tita, severnokorejci Kima in podobno.
     Rusija, zelo podobno kot Slovenija, je ena izmed redkih držav na svetu, kjer se v zadnjega tričetrt stoletja ni v ustroju države spremenilo praktično nič – menjalo se je sicer ime, v modo so piršel besede kot je “demokracija” in “svoboda”, “trg” in podobno, a modus operandi je enak, omrežje, ki ga narekuje pa isto. Gulage so zamenjala državna podjetja, ki monopolno obvladujejo trg do take mere, da lahko v svojih sistemih počnejo praktično kar se jim zaljubi – delavcu preostane enaka izbira kot v sovjetski zvezi – pobeg iz gulaga, tako kot se danes Rusi masovno selijo na zahod – cca 200.000 letno (kar je sicer relativno malo glede na ta trend pri nas – vzroki pa so identični). Dokazov o še vedno obstoječih gulagih sicer ni, saj ima Stalin 2.0 precej bolj sofisticirane načine strahovlade in obvladovanja javnega mnenja od svojega predhodnika – 100 let izpopolnjevanja avtokracije pač ni kar tako. Se pa še vedno dogajajo neraziskani umori pomembnih političnih disidentov, novinarjev, gospodarstvenikov, intelektualcev, ki si drznejo biti nevšečni Kremlju. Rusi,tkao kot Slovenci, so po toliko zaporednih desetletij enoumja, to vzeli za nekaj samoumevnega in se niti več ne poskušajo upirati in to je najhuje.

     Putin ta trenutek prijateljuje prav z vsemi silami in politiki, v katerih ta trenutek še vidi korist – povečini so to krvavi diktatorji bližnjega in daljnjega vzhoda (identično kot Tito ter Stalin), nekaj pa je tudi paktiranja z evropskimi nacionalisti, kjer si bistvo odnosa že sam razpoznal. Razlika med mano in tabo pa je v tem, da ti, podobno kot komiji islamiste, vidiš Ruse kot dobro orožje s katerimi bomo najprej uničili globaliste (jaz jim raje rečem socialni marksisti), potem se bomo pa že nekako zmenili med sabo, medtem ko sem sam absolutno prepričan, da do tega sobivanja, kaj šele sodelovanja ne bo nikoli prišlo. zakaj? Ker smo si Evropejci in Rusi med seboj preveč različni, ker v zgodovini nikoli ni bilo daljšega miru ali pakta z njimi in seveda zato ker se Putin ne brati z Višegrajci zato, da bi skupaj nekoč ustanovili boljšo, demokratično družbo, ampak samo čaka, da bo Evropa v svoji dekadenci dovolj razsuta, da si jo podjarmi tudi neposredno – enaka zgodba kot o računici komijev z islamisti za katere mislijo, da bodo po tem ko obračunajo s konservativci, sklepali skupna zavezništva.

     • Mihilus

      Načeloma se sicer strinjam vendar bi omenil nekatere stvari:
      – Putin sodeluje z Assadom (in drugimi domnevnimi diktatorji), ker je s tem strateško prestavil središče dogajanja stran od Rusije (Ukrajine) v neposredno bližino kjer ima interese zahod. Ne sodeluje z državami zaradi podpore kakšnega političnega sistema.
      – Odnos med Putinom in Evropskimi nacionalisti je drugačen kot med našimi globalisti in Islamisti. Stopnja nevarnosti s strani Rusije (kakršnakoli že je; moje mnjenje je, da ne prav visoka) ni odvisna od tega ali si nacionalisti z njimi pomagajo ali pa ne. Globalisti pa so ustvarili golema, ki jih bo uničil. Jaz se presneto dobro zavedam kaj za nas pomeni Putin in Rusija. So velesila nad katero nimamo kontrole. Za zdaj pa je Putin pokazal dosti več racionalisti in taktnosti kot globalisti. Poleg tega velja omeniti, da konzervativcev, musličev in rusov je na miljone, globalistov pa je vseskupaj mala peščica. Boj proti njim poteka na povsem drugačen način.
      – Zgodovinsko gledano sta Rusija in Evropa imeli svoje konflikte, ne morem pa se strinjat, da nikoli ni bilo daljšega miru ali pakta.
      – Vse to, kar obtožuješ Rusijo (da uporablja napredne KGB specialce za nadzor populacije in javnega mnenja) imamo v še bolj dovršeni in represivni obliki tudi na zahodu. V Ameriki to delo v celoti opravljajo korporacije v Evropi pa je deljeno med korporacijami in državo. Uporablja se tudi likvidacije.
      -največja nevarnost Rusije je, da bi jih globalisti uporabila kot okupacijsko silo s katero bi nadaljevali multikulti genocid avtohtone Evropske populacije po točki, ko naši lastni sistemi tega ne bodo več sposobni.

 • DJURO SUMAR

  Še slabše se borimo proti ameriški in nemški propagandi.

  • Lustrator

   Ravno o tem govori članek. Nemčija in ZDA sta že nekaj desetletij glavni steber zahodne civilizacije, tako gospodarsko, kakor tudi vojaško gledano. Iskanje sovražnikov v naših največjih zaveznicah ni le neumnost, ampak sovražnost do lastne identitete.

   Da ti prevedem še v tvoj materialistični komunistični jezik, ker vem, da ti narod, identiteta, zahod, vera ne pomenijo praktično nič: ZDA in NEMČIJA nam posojata denar in vojaško ščitita pred zunanjimi grožnjami sovjetov in islamistov, ki so edina preostala nevarnost svetovnemu miru. Obrni se od njih in adijo denar, adijo varnost, adijo prihodnost. Razen seveda, če je to vaš glavni načrt za ponovni naskok na absolutno oblast, še pomnite tovariši?

 • stajerc5

  Po volitvah se mora ocistit tistih 24 kur v kurniku in bo vsepovsod mir!!! F21 je vec ali manj bankrot, torej, kure v krop, opipat perje in lisicam za pozret! Vsaj enkrat bodo lahko lisice kurjeprasice zrle!!!

 • Burek Burecki

  Zakaj bi ce pa imamo vas fake novnarje z fake clanki. Lolo…

  • Zgornji

   JAZ SEM SLO FAKE NEWSARJE NAJPREJ ZASLEDIL PRED LETI NA RTV … !!! ! !!! Potem pa počasi že na 24kur . Žal.

  • Lustrator

   Izvoli, pojasni in argumentiraj kaj v zgornjem članku je “fake”, sicer je tule fake edino tvoj standarden enovrstični brundajoč komentar. Hvala.