fbpx

Slovenija, pripravi se na nov migrantski val: V BiH prihaja novih 25.000 migrantov!

Foto: twitter

S prihodom pomladi v BiH pričakujejo nov velik val migrantov! V zimskem času so se migracije nekoliko umirile, a ne ustavile – ustavile so se namreč začasno le tam, kjer je bil sneg in temperatura pod minusom. Zdaj pa spletni portal Krajina.ba napoveduje, naj se pripravimo na nov, še en velik val migrantov. To je za Dnevni avaz potrdil tudi minister za varnost BiH Dragan Mektić.

V BiH je že lansko leto vdrlo okrog 25 tisoč migrantov. “In to leto jih pričakujemo toliko. Poudariti je treba, da jih je od teh 25 tisoč iz BiH odšlo več kot 22 tisoč,” je povedal Mektić. “Trudili se bomo, da bomo na naši meji, kolikor je le mogoče, beležili vsak prihod in ljudem zagotovili normalne življenjske pogoje, ko so tu. Globalne krize ne moremo rešiti, lahko pa jo nadzorujemo.”

Minister za varnost BiH je dodal, da je treba zagotoviti, da se v Unsko-sanskem kantonu ne bo nahajalo več migrantov, kolikor imajo zagotovljenih zmogljivosti. “Če lahko sprejmemo 3 tisoč ljudi, si jih ne moremo privoščiti 5 tisoč,” je dejal in dodal, da se po njihovih mestih klati okrog 2 tisoč migrantov. “To bomo morali nadzorovati, vendar pa jih ne moremo ustaviti. Hočejo iz BiH, najlažje pa odidejo prav iz tega dela države.”

Vsekakor je tudi ministru jasno, da se bosanska vlada ne bo mogla sama soočiti z migrantsko krizo. “To sem povedal tudi Evropski uniji. Teh ljudi ne bomo mogli ustaviti in potrebujemo pomoč,” je še zaključil Mektić.

Glede na to, da ni nobena skrivnost, da je večina od omenjenih 22 tisoč migrantov odšla iz BiH ravno proti Sloveniji, lahko zapišemo le: Slovenija, pripravi se na nov migrantski val …

M. S.