fbpx

Sloveniji je očitno res spodletelo: ZDA poslale pismo Erjavcu, Hrvaški pa vojaško donacijo v višini 1,3 milijona evrov

Foto: STA

Hrvaška vojska je prejela vojaško donacijo ZDA v vrednosti okoli 1,5 milijona dolarjev oziroma okoli 1,3 milijona evrov. Med drugim so tako dobili dve tovorni vozili in dva sistema za čiščenje vode, ki se lahko uporabljata tako na mirovnih operacijah v tujini kot tudi v primeru naravnih nesreč. Vsekakor gre za potezo ZDA, ki nakazuje na vedno bolj trdno zavezništvo med Hrvaško in ZDA, kar bo gotovo vplivalo tudi na naklonjenost pri uveljavljanju arbitražnega sporazuma. Med tem pa Slovenija zaveznika očitno raje išče v Putinu in hodi k njemu po nagrade in odlikovanja.

Donacijo je prevzel podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević, ki je ob tem poudaril, da gre za še eno dragoceno donacijo njihovega pomembnega strateškega partnerja.

Zdi se, da se zavezništvo med ZDA in Hrvaško vse bolj krepi, kar pa nikakor ni v interesu Slovenije. Spomnimo, da je pred dnevi ameriški zunanji minister Rex Tillerson poslal pismo našemu ministru Karlu Erjavcu glede mejnega vprašanja. ZDA se tako očitno vpletajo v dogajanje okrog arbitraže in glede na vsebino pisma se bolj nagibajo na hrvaško stran kot na slovensko.

Foto: Facebook/Twitter

Šibki točki: Pranje iranskega denarja in Putin
Razloge za to lahko med drugim iščemo tudi v največji aferi v zgodovini Slovenije, na katero bi številni radi pozabili. Gre za milijardno pranje iranskega denarja v naši največji banki NLB. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč izredno nenaklonjen Iranu.

Namesto da bi se Slovenija in njen politični vrh začela približevati ZDA, pa se njeni predstavniki, med katerimi sta ministrica Anja Kopač Mrak in ljubljanski župan Zoran Janković, raje zatekajo k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Oba sta ga namreč nedavno obiskala, Putin pa jima je podelil prav posebno odlikovanje. Zaslužila sta si ga namreč zaradi truda, ki sta ga vložila v slovensko-ruske odnose in ohranjanje spomina na umrle ruske vojake. Pri vsem skupaj pa je najbolj patetično to, da je Kopač Mrakova kot glasna zagovornica LGBTQ-pravic prejela priznanje iz rok človeka, ki je velik homofob.

B. V.