fbpx

Slovenska evropska poslanka Romana Tomc: Treba je narediti konec kitajskemu kupovanju strateških evropskih podjetij!

V zadnjem letu so Kitajska podjetja prevzela preko 360 evropskih podjetij, kupila so 4 letališča, 6 pristanišč in vetrne farme. Romana Tomc poudarja, da Evropska unija nujno potrebuje zakonodajne predloge, s katerimi bo preprečila nakupovalne pohode Kitajcev na evropska strateška podjetja in znanje po ugodnih cenah.

Evropska komisija je včeraj predstavila dokument o tem, kako lahko EU zaščiti svoja podjetja pred sovražnimi prevzemi zunaj Evrope. Evropska poslanka Romana Tomc je povedala: “Evropska komisija je problem očitno zelo hitro zaznala, kar je pozitivno, ni pa to še dovolj. Kitajska nad predlogom seveda ne bo navdušena in to bi lahko bila še ena stopnja naprej v poslabšanju gospodarskih odnosov med EU in Kitajsko. Govorimo o naši gospodarski moči in znanju, kar je potrebno jemati nadvse resno.

V zadnjem letu so Kitajska podjetja prevzela preko 360 evropskih podjetij, kupila so 4 letališča, 6 pristanišč in vetrne farme. Slovenska evropska poslanka poudarja, da Evropska unija nujno potrebuje zakonodajne predloge, s katerimi bo preprečila nakupovalne pohode Kitajcev na evropska strateška podjetja in znanje po ugodnih cenah. “Naša podjetja trpijo za posledicami pandemije koronavirusa, kar Kitajska že izkorišča. V skupini ELS smo se vedno zavzemali za pošteno konkurenco. Vendar smo se še ne tako dolgo nazaj naučili, da lahko velike državne subvencije izkrivljajo svetovni trg na račun delovnih mest in podjetij v Evropi. Tega ne smemo več sprejemati. Zato pozivamo Evropsko komisijo, naj čimprej predlaga zakonodajno zaščito, s katero bi ustavili kitajsko nakupovalno turnejo po Evropi in uveljavili enake konkurenčne pogoje v svetovnem gospodarstvu,” je ob tem izjavila Romana Tomc.

Rok Krajnc