fbpx

Slovenska vlada bi RTV prispevek višala, nemška bi ga zamrznila, javnim medijem svetuje, naj raje varčujejo

Christian Wolfgang Lindner (epa)

Še en opomin, da slovenski in nemški liberalci živijo na povsem drugem planetu – nemški finančni minister iz vrst FDP (nemških liberalcev) Christian Lindner predlaga zamrznitev TV-naročnine. Lindner pravi, da je 18,36 evra dovolj velika vsota in da bi morale javne televizije zaradi inflacije bolj varčevati.

Medtem ko se pri nas slišijo pozivi, da bo treba RTV-prispevek višati, drugače bodo nujna odpuščanja, pa tudi vladna koalicija je temu naklonjena, pod pogojem, da si javni zavod prej politično podredi, je v Nemčiji drugače. Tamkajšnji finančni minister se je zavzel za to, da se nemški prispevek za javno televizijo ne viša od zdajšnjih 18.36 evra. Javnim zavodom, ki tvorijo javno medijsko mrežo, priporoča, da v času inflacije bolj varčujejo.

V Nemčiji javno televizijo tvori mreža različnih medijev, in sicer javne radiotelevizije ARD, ZDF in Deutschlandradio. Vsako leto se zbere več kot osem milijard evrov iz mesečnega prispevka 18,36 evra na gospodinjstvo.

Lindner je še povedal: “Če bi bilo možno zamrzniti trenutno raven financiranja vključno z višino oddajnine za naslednjih nekaj let in doseči povečanje učinkovitosti ter kritičen pregled programske ponudbe, potem bi nekaj pridobili.”

A nemški politiki trenutno pogosteje pozivajo k zamrznitvi pristojbin za oddajanje – vključno s predsednikom krščanskih demokratov Markusom Söderjem. Da bodo postopoma ukinili prispevek za javno radiotelevizijo, so napovedali tudi v Franciji in Veliki Britaniji. Ni še jasno, kako bi lahko takšno zamrznitev izvedli v praksi.

Medijska politika v Nemčiji je stvar zveznih dežel. Zvezne dežele določijo strukturo, mandat in financiranje javne radiotelevizije v državnih pogodbah.

Andrej Žitnik