Slovenskega veleposlanika ni bilo na slovesnosti v spomin na žrtve komunizma

Foto: Moldova Embassy U. S.

V petek, 9. junija, so se v prestolnici Združenih držav Amerike zbrali predstavniki petnajstih veleposlaništev, treh delegacij in kar dvainštiridesetih organizacij, da bi se na znamenitem kapitolskem griču v Washingtonu poklonili žrtvam komunizma na 16. letni slovesnosti, ki jo organizira Spominska fundacija za žrtve komunizma. Predstavnikov slovenske vlade ni bilo med njimi.

Slovesnost je potekala na kapitolskem griču pri spomeniku žrtvam komunizma, kjer so prisotni položili vence, prav tako pa so bile podeljene Trumanove-Reaganove medalje svobode. Prejemnik slednje je bil letos tibetansko-ameriški pisatelj, diplomat in aktivist Bhuchung K. Tserin, ki je moral konec petdesetih let prejšnjega stoletja pobegniti iz svoje domovine, ko je Tibet zavojevala komunistična Kitajska. Tserin je v svojem govoru poudaril, da Tibetanci navkljub šest desetletij trajajoči kitajski okupaciji niso izgubili upanja. “Tibet ne bo umrl, saj človeški duh ne pozna smrti. Komunizem ne bo prevladal, saj človek ne bo večno suženj,” se je ob tem spomnil besed nekega indijskega politika. Tserin je danes predstavnik tibetanske kulture in aktivist za pravice Tibetancev, ki trpijo pod škornjem komunistične Kitajske. Večkrat je govoril v ameriškem kongresu, redno pa predava tudi na univerzah in okroglih mizah po ZDA.

Letos se je slovesnosti v spomin vsem, ki so trpeli in umrli pod komunizmom, udeležilo predstavnikov veleposlaništev iz Bulgarije, Moldove, Kanade, Koreje, Nemčije, Litve, Latvije, Estonije, Poljske, Ukrajine, Slovaške in Češke. Prisotni so bili tudi predstavniki naših dveh sosed, Madžarske in Hrvaške, medtem ko predstavnikov Slovenije, kjer je po drugi svetovni vojni bilo izvensodno pobitih več kot sto tisoč ljudi, ni bilo. Temu se ne gre čuditi, glede na trenutno vlado, ki tudi doma ukinja in poskuša zatirati takšne slovesnosti, da bi zmanjševala zločinsko naravo ideoloških predhodnikov nekaterih koalicijskih strank.

Poleg predstavnikov držav so se slovesnosti udeležile tudi tri delegacije, med njimi tudi delegacija iz Evropske unije ter kar dvainštirideset različnih organizacij, ki se posvečajo človeškim pravicam.

Demokracija