Slovenski predsednik Borut Pahor se je na Slovaškem srečal s predsednico Zuzano Čaputovo, ob čemer sta izrazila zadovoljstvo nad finančnim dogovorom v Bruslju, ustanovila skupni poslovni forum in poudarila pomembnost dobrega sodelovanja med državama

Slovenski predsednik Borut Pahor in slovaška predsednica Zuzana Čaputova. (Foto: sta)

Predsednik Slovenije Borut Pahor in slovaška gostiteljica, predsednica Zuzana Čaputova sta na današnji dan, v prestolnici Bratislavi, poudarila pomembnost dogovora voditeljev držav Evropske unije, ki so ga dosegli v zvezi s svežnjem za okrevanje Evrope, ki jo je močno prizadela epidemija novega koronavirusa. Obenem sta se strinjala, da države na Zahodnem Balkanu postanejo polnopravne članice Evropske unije. 

Poglavitna tema današnjega pogovora slovenskega predsednika Boruta Pahorja in slovaške predsednice Zuzane Čaputove pa je bilo stanje v EU, ki jo je močno prizadela edemija, razglabljala pa sta tudi o posledicah le-te. Ob tej priložnosti sta prav tako izmenjala izkušnje s področja gospodarskega okrevanja po že omenjeni krizi. Glede nedavnega finančnega dogovora članic Evropske unije pa je slovenski predsednik pozneje izrazil prepričanje, da je ta dober tako za Evropo kot tudi za Slovenijo. “Štejem ga za zgodovinskega, ker je v pravem času pravi odgovor na izzive, ki se pojavljajo v Evropi po prvem valu epidemije covida-19,” je ob tem sporočil za javnost. Po njegovem prepričanju je dokaz, da so se države Evropske unije zmožne poenotiti glede ključnih vprašanj, kamor spada struktura okrevanja članic po epidemiji novega koronavirusa. Predsednik pa je ob tej priložnosti še pohvalil naše pogajalce, da so si uspeli izboriti finančna sredstva za zahodno razvojno regijo, poroča STA.

Slovaška kolegica je na današnji dan gospodu Pahorju predstavila ambiciozne načrte glede zaščite okolja. Slovaška je namreč sklenila zavezo, da bo do leta 2050 ogljično nevtralna država, do leta 2030 pa želijo za 45 odstotkov zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Ob tem je še posebej izpostavila, da je Slovenija dober zgled na tem področju ter izrazila željo po medsebojnem sodelovanju obeh držav. Predsednika držav sta se tudi strinjala, da so odnosi med državama dobri. “Te odnose želim še okrepiti,” je za javnost povedal naš predsednik. Pahor je še poudaril, da imata s slovaško predsednico precej podoben oseben političen značaj, hkrati pa oba verjameta v skupno prihodnost Evrope. Slovenski predsednik se je danes sicer odzval na povabilo slovaške kolegice in se tako udeležil svojega prvega uradnega obiska na Slovaškem. Skupaj z njim je tudi močna delegacija gospodarstvenikov pa tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in šolska ministrica Simona Kustec.

Slovenski predsednik Borut Pahor in slovaška predsednica Zuzana Čaputova. (Foto: STA)

Na spletni strani predsednika republike pa so ob tem zapisali, da je predsednik republike skupaj s svojo slovaško kolegico, odprl slovensko-slovaški poslovni forum. Ob tem sta se strinjala, da mora biti evropska prihodnost zelena in trajnostna. Odprtje že omenjenega foruma predstavlja tudi podporo t. i. zeleni agendi. Forum pa naj bi bil osredotočen na zelene tehnologije in inovacije. Na Forumu je skupno sodelovalo 34 podjetij in institucij iz obeh držav. Ob tem je Pahor izrazil zavezanost boju s podnebnimi spremembami. Slovenski predsednik pa je še dodal, da sta Slovenija in Slovaška zaveznici ter med najbolj integriranimi članicami EU. Ob tem je povedal: “V obeh državah smo ponosni na odlične dvostranske odnose, na številne medosebne stike in na zelo dobro gospodarsko sodelovanje.” Po Pahorjevem prepričanju pa navkljub stabilni trgovinski menjavi še vedno obstajajo številne neizkoriščene možnosti, da bi izboljšali gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško.

Slovenski predsednik Borut Pahor in slovaška predsednica Zuzana Čaputova. (Foto: STA)

Domen Mezeg