Smo še varni v EU? Smrkavi in pokašljajoči potniki s Kitajske izpolnijo le dva obrazca in širijo koronavirus po svetu

To sta formalna obrazca ne glede na morebitno okužbo s koronavirusom s katerim lahko vstopiš na evropska tla iz Kitajske. (Foto: Twitter)

Koronavirus predstavlja novo resno zdravstveno grožnjo celotnemu svetu. Vendar po besedah Mitja Iršiča, Evropska unija te globalne grožnje ne jemljejo resno, saj lahko v Evropo s Kitajske vstopiš z dvema podpisanima obrazcema. “Kljub pokašljujočim, smrkavim Kitajcem na letalu. EU pandemije ne jemlje resno,” je kritičen na odzive evropskih oblasti Iršič.

Analitik in kolumnist Nova24TV se je te dni mudil na Kitajskem, kjer razsaja smrtonosni koronavirus, na poti nazaj v Evropo pa je spoznal, kako je ob vstopu v Evropsko unijo poskrbljeno za zdravstveno varnost. Kot je izpostavil, so vsi potniki s Kitajske izpolnili le dva obrazca. Po besedah Mitja Iršiča ne izvajajo nobenih strogih kontrol ali preverjanj. “Takole enostavno je priti v EU iz Kitajske. Nobenih preverjanj, nobenih merjenj temperatur. Le ena samo deklaratorna izjava na Kitajskem in en pamflet v Franciji,” je kritičen Iršič.

Evropa je postala od leta 2014 zelo ranljiva. Zaradi popustljive in preveč liberalne politike v vrhu evropskih institucij se veliko držav spopada z migratnsko krizo. Težave v Nemčiji, na Švedskem, Belgiji, Franciji lahko zasledite vsakodnevno v svetovnih medijih. Kot kaže, pa k nam sedaj prihaja še epidemija iz Azije, ki jo bomo zaradi neustreznih zdravstvenih ukrepov Evropske unije lahko kaj kmalu občutili vsi prebivalci Evrope.

Mitja Iršič je kitajsko pandemijo koronavirusa doživel iz prve roke
Nedavno nam je Mitja Iršič podrobno opisal situacijo s Kitajske, saj je v času najhujše zdravstvene krize na Kitajskem po izbruhu sarsa dogajanje spremljal v živo. Ljudje so po Iršičevih besedah vedno bolj nezadovoljni. Gospodarska škoda zaradi podaljšanja novoletnih praznikov bo namreč milijardna, marsikateri zasebnik pa bo propadel.

Medicinsko osebje premika okuženega s koronavirusom v posebno karanteno v bolnišnici v Wuhanu (foto: EPA)

Kot opaža, se po socialnem omrežju Weibo šepeta, da vlada ne bi sprejemala takšnih drastičnih ukrepov, če ne bi bilo veliko več primerov obolelih kot upajo priznati: “Govori se celo o milijon okuženih, in, vsaj do zdaj, tisoč mrtvih. Bolj kot virusa jih je strah nadaljnjih ukrepov in posledic za gospodarstvo. Za nas tujce pa je najbolj pomembno, da bomo lahko prišli varno nazaj, ne da bi nas kdo po nepotrebnem zadržal v karanteni.”

Še bolj tragično pa je, da nobene preventive in pripravljenosti na izbruh pandemije ne zagotavlja Slovenija ob vstopu v državo.

Luka Perš

 • Unikatna

  Nismo varni, ker virus je že v EU. In ne samo ta virus, še vse druge nalezljive bolezni. Evropa bi morala uvesti karanteno za vse, ki niso Evropejci! Nihče v Evropo in nihče ven…

  • samotoje

   Čakaj, čakaj, tako pa ne. Iz Evrope so deportacije zelo, celo skrajno nujne.

   • Unikatna

    To drži…

 • Andrej

  EU še drugega, mnogo hujšega virusa ne zazna, pa ga ima že dolgo v svoji sredini. Islama.

 • joza joza13

  Ta Iršičev zapis me je pa malce zaskrbel, vendar še ne toliko kot ta…

  ““Ne-respiratorni simptomi” (torej simptomi, ki niso direktno povezani z pljuči). Raziskovalci iz Wuhana poročajo, da so pri okuženih pacientih opazili ne-respiratorne simptome, kot so driska, bolečine v prsih in glavoboli. Zhong Nanshan je v svojem zadnjem raziskovalnem delu poudaril, da več kot 50% potrjenih pacientov nima povišane temperature. “Samo 43.8% pacientov okuženih z 2019-nCoV je imelo vročino v zgodnji fazi razvoja bolezni”. Meritve telesne temperature potnikov tako najbrž niso zadosten ukrep za preprečitev širjenja okužb preko javnih potniških prometnic ali pa preko zasebnih stikov.”

 • sodnikisozločinci

  Šarec se bo skril za ograjo, druge rdeče svete krave enako, če bo treba jih bo ščitila policija in vojska, mi smo za njih nacionalistična golazen, ki jo je treba pobit, ker smo napoti njihovim željam po eni svetovni multikulti državi.

  • bojan

   brezskrbi da jim bodo ljudje virus namazali na goflje če bo treba… nikamor se ne bodo skrili

 • samotoje

  Ilegalnim pritepencem niti dveh obrazcev ni treba izpolniti. Vpijejo :” Azil, azil!” in policisti pišejo namesto njih.

 • janko

  Predvčerajšnjim sem telefoniral znancu, pa je povedal da leži in ima gripo. Če sem se tako okužil, sem v temi, imam projekt v polnem teku.

 • Vana
 • DOMOVINSKA LIGA

  Teh dva milijona Slovencev zagotovo ne bo nihče pogrešal če jih zadane virus.