fbpx

Smollett: posmeh pravosodnemu sistemu ZDA

Jussie Smollett je bil na sodišču spoznan za krivega zaradi zaigranega napada sam nase.

Jussie Smollett, 39-letni državljan ZDA, je obtožen na podlagi zakona Illinoisa o kršitvah javnega reda in miru, ki zajema številne prekrške, od šaljivih klicev na številko 911 do nadlegovalnih klicev kot izterjevalec dolgov. Smollett pooseblja glavnino ameriških kriminalcev, ki izkoriščajo mehko sodstvo, ki so ga v zadnjih desetletjih pokvarili podrepniki Georgea Sorosa, in zagotovo ne bo deležen stroge kazni; čeprav ga čaka šest točk obtožnice zaradi nerednega vedenja v skladu s pododdelkom zakona, ki prepoveduje lažne prijave policiji. Ponaredki, preobrati in ekscentričnosti pravne sage okoli trditve Jussieja Smolletta iz leta 2019, da je bil v Chicagu tarča rasističnega in homofobnega napada, so dosegli vrhunec v sodnem procesu, ki je po približno tednu dni pričanj v sredo, 8. decembra, prišel na posvetovanje pred poroto.

Znani igralec je februarja 2019 prejel obtožnico in bil obtožen, da je napad zaigral, februarja 2020 pa je bila, potem ko je primer preučil posebni tožilec, vložena nova obtožnica s šestimi točkami. Sodne obtožbe zoper Smolletta so navedene kot kazniva dejanja 4. razreda, ki spadajo med najmanj huda kazniva dejanja v zvezni državi Illinois. Za obsodbo je še vedno mogoča zaporna kazen do treh let; scenarij, ki ga proti Smollettu ni pričakovati.

Čeprav so porotniki obsodili Smolletta, je zaradi pomanjkljive kazenske preteklosti in dejstva, da nihče ni bil resno poškodovan, zelo malo verjetno, da bo pristal za rešetkami. Verjetno je, da ga bo sodnik obsodil na pogojno kazen; odredil mu bo opravljanje družbeno koristnega dela.

Smollettov primer je očitno edinstven, saj gre za zvezdniškega igralca ter za senzacionalne in nasprotne trditve – najprej Smolletta, ki je temnopolt in homoseksualec, da je bil žrtev napada, nato pa policije, da si je vse skupaj izmislil. Čeprav gre za enega največjih primerov kršitve javnega reda in miru v zgodovini zvezne države Illinois, pa to ni edini tak primer, ki je močno odmeval v novicah.

Obtožbe zaradi kršitve javnega reda in miru zaradi vložitve lažne policijske prijave so zelo pogoste in so včasih povezane z zavarovalniškimi goljufijami. Prejšnji mesec je bil moški v chicaškem predmestju Wheaton obtožen kršitve javnega reda in miru, ker naj bi bil policiji lagal, da so ga v garažni hiši oropali s strelnim orožjem.

Jussie Smollet na sodišču.

Ko ga je policija obtožila laganja, je Smollett zakrknil in vztrajal, da je bilo vse res. Smollettov primer izstopa po tem, da je sploh prišel do sojenja; v številnih primerih obtoženi laganja policiji iščejo sporazum o priznanju krivde ali pa krivdo priznajo brez sporazuma. Zdi se, da je nedelujoč sodni sistem v zvezni državi Illinois v središču pozornosti, saj je Smollettov primer dokaj dolgo trajal, da je prišlo do razsodbe in sklepa. Vsako obtožbo o kršitvi javnega reda in miru predstavlja primer med 29. januarjem 2019 in 14. februarjem 2019, v katerem naj bi bil Smollett lagal policiji. Glede na objave v lokalnih medijih so obtožbe proti Smollettu naslednje: »Obtožnica 1 ga obtožuje, da je okoli 2.45, približno 45 minut po domnevnem napadu torej, odgovornemu policistu čikaške policije Muhammedu Baigu dejal, da je bil žrtev kaznivega dejanja iz sovraštva. Povedal je, da sta mu dva napadalca okoli vratu nataknila vrv.

V točki 2 je navedeno, da je Smollett istemu policistu rekel, da je bil žrtev pretepa, in opisal, da sta ga napadalca pretepla in polila z belilom. Obtožnici 3 in 4 se nanašata na to, ko je Smollett izrekel iste trditve, vendar drugemu policistu oziroma policistki Kimberly Murray, pozneje istega dne zjutraj, malo pred 6. uro. Obtožnica 5 Smollettu očita, da je okoli 19.15 Murrayevi znova dejal, da je bil žrtev pretepa. Obtožnica 6 se nanaša na to, da je Smollett 14. februarja 2019 detektivu Robertu Gravesu sporočil, da je bil žrtev pretepa z oteževalnimi okoliščinami.« Poleg teh lažnih prijav napada (za katere ga je porota spoznala za krivega) se bo Smollett soočil s tožbo, ki jo je proti njemu vložilo mesto Chicago, da bi izterjalo več kot 130.000 ameriških dolarjev, ki jih je porabilo za preiskavo tega, za kar je policija sprva menila, da je bil grozljiv zločin iz sovraštva.

Država Illinois in celoten pravosodni sistem v Združenih državah Amerike nimata časa za zapravljanje in sredstev za varčevanje; Smollettov primer je alarmanten zvonec, ki kaže, kako je pravosodje – ki ga izvajajo različni okrožni tožilci in sodniki, ki jih sponzorirajo Sorosove organizacije – očitno disfunkcionalno in je postalo razlog za zaskrbljenost v ameriških institucijah.

Peter Marko Tase