Smrt begunca, ki je umrl med čakanjem na registracijo, je izmišljena

Foto: epa

Vest o smrti 24-letnega Sirca, ki naj bi v noči na sredo umrl po večdnevnem čakanju v vrsti pred berlinskim uradom za begunce LaGeSo, si je izmislil prostovoljec berlinske skupine Moabit hilft, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina Moabit hilft je novico o smrti sirskega begunca objavila v sredo, potem ko jim je prostovoljec Dirk Voltz sporočil, da je 24-letnik umrl na poti v bolnišnico. Umrl naj bi zaradi srčnega napada, potem ko je zaradi večdnevnega čakanja na mrazu pred deželnim uradom za zdravje in socialne zadeve LaGeSo, kjer bi mu morali izplačati denarno podporo, hudo zbolel.

Novice ni potrdila niti policija niti oblast, danes pa se je izkazalo, da si je prostovoljec Voltz vse skupaj izmislil. “Gre za eno najpodlejših in najbolj perfidnih dejanj, s katerimi sem se srečal,” je v odzivu dejal berlinski senator za notranje zadeve Frank Henkel. Ob tem je posvaril, da prostovoljcu grozijo pravne posledice.

Prostovoljca obsodili vsi po vrsti
Skupina Moabit hilft, ki je smrt mladega Sirca objavila, je sporočila, da je nad ravnanjem svojega člana osupla. Ob tem je priznala svojo napako, ker so novico objavili, ne da bi jo prej preverili. “Po naših izkušnjah je bil zanesljiv človek, ki je v zadnjih mesecih na več načinov pomagal beguncem,” so poudarili v skupini.

Napovedane nove tragedije
Prostovoljci so ob tem izrazili zaskrbljenost, da bo afera preusmerila pozornost z vse slabših razmer – ki so po njihovih navedbah kaotične in včasih celo nevarne – na uradu za registracijo beguncev. Aktivisti in prostovoljci sicer že dlje časa opozarjajo, da so prosilci za azil v nemški prestolnici žrtve kaotične birokracije in nehumanih razmer ter da se bo slej ko prej zgodilo nekaj tragičnega.

M. P., STA