fbpx

Smrt Darje Dugine je bila rešena v manj kot 36 urah, kar spodbuja ugibanja o spopadih znotraj Kremlja

Foto: Epa

Radio Svoboda piše o smrti Darje Dugine, primer je bil rešen v manj kot 36 urah – kar spodbuja ugibanja o dogajanju in domnevnih nesoglasjih v Kremlju. Spomnimo, Darja je bila hči Aleksandra Dugina, ki je igral pomembno vlogo pri krepitvi podpore Putinovih imperialističnih teženj.

Ruski oddelek Radia Svoboda je v analizi v sredo dejal, da je Zvezna varnostna služba razrešila napad na Darjo Dugino, hčerko ideologa Aleksandra Dugina v manj kot 36 urah. “Ta učinkovitost delovanja ruskih služb sproža špekulacije o notranjih bojih v Kremlju,” je poudaril radio. Ruska zvezna varnostna služba (FSB) ne slovi po hitrem reševanju političnih umorov ali govorjenju resnice, poroča Radio Svoboda. “Umori in poskusi umorov vidnih nasprotnikov Kremlja so po desetletjih ostali nerazrešeni. Ni bilo niti preiskave skoraj usodne zastrupitve opozicijskega politika Alekseja Navalnega avgusta 2020. Toda primer Dugina naj bi bil rešen v manj kot 36 urah,” je opozoril radio.

Preberite še:  Kdo je ubil Darjo Dugino?

Po podatkih FSB naj bi ukrajinska agentka Natalija Vovk z 12-letno hčerko prišla v Rusijo z avtomobilom, nato pa je v Moskvi najela stanovanje v isti stavbi, kjer je živela 29-letna Dugina. Vovkova ji je morala slediti več tednov, dokler ni nastavila smrtonosne bombe, nato pa z istim avtomobilom, s katerim se je odpeljala v Rusijo, pobegnila v Estonijo. Različica FSB odpira nekaj potencialno neprijetnih vprašanj. “Kako je lahko ukrajinska agentka uspešno vstopila in izstopila iz Rusije v času, ko mejna straža menda temeljito preverja vsakega Ukrajinca vključno s telefonskimi preiskavami. Zakaj bi Ukrajina ciljala na Duginove, saj je njihov vpliv po mnenju mnogih pretiran in v upadu, saj so v Rusiji glasnejši zagovorniki vojne?” – je ruska sekcija Radia Svoboda zastavila nekaj ključnih vprašanj.

Pomanjkanje trdnih dokazov in “osupljiva” hitrost preiskave, kot je bilo zapisano, sta nekatere opazovalce spodbudila k špekulacijam, da je napad morda znak spopadov znotraj ruske elite. Najverjetneje se je zaostril boj med “mirovniki”, ki vztrajajo pri končanju vojne, in zagovorniki uporabe sile vključno z Duginom je za Radio Svoboda dejal Viktor Neboženko, politični komentator iz Kijeva. Neboženko je dejal, da so tisti, ki iščejo dogovor z Zahodom, morda poskušali odstraniti Dugina, da bi okrepili svoj položaj. Andrej Piontkovski, ruski analitik in kritik Kremlja, pa je umor Dugine označil za “opozorilo” ruskih varnostnih služb njenemu očetu zaradi njegove kritike Putina. Piontkovski je trditev FSB-ja, da je Vovkova ubila Dugino, opisal kot “pošastno v svoji samomanifestni neumnosti.”

Sara Kovač