Smrtne žrtve ob strmoglavljenju madžarskega vojaškega helikopterja na Hrvaškem

Slika je simbolična. (Vir: STA)

Na sosednji Hrvaški je danes potekalo usposabljanje za gorsko letenje. Pri tem je prišlo do helikopterske nesreče s smrtnim izidom. Strmoglavil je helikopter madžarskih oboroženih sil. Reševalci so v kanjonu reke Čikole našli razbitine helikopterja in dve trupli. Na helikopterju so bili trije člani posadke. Tretjega člana reševalci še vedno iščejo. 

Hrvaške oblasti pojasnjujejo, da se je madžarska posadka usposabljala v mednarodnem centru za usposabljanje specialnih letalskih sil v vojašnici hrvaške vojske v Zemuniku.

Do nesreče je prišlo okrog 12. ure blizu Drniša, tik pred izlivom reke Čikole v Krko. Kanjon je dolg 14 kilometrov, globok tudi do 170 metrov. Leži v bližini narodnega parka Krka v Dalmaciji.

Posadka naj bi se vračala po tem, ko je bila naloga že opravljena. Hrvaški portal Telegram poroča, da naj bi helikopter zadel jeklenico prek kanjona reke Čikole. Informacijo na bi potrdilo več različnih virov. Index po drugi strani poroča, da trenutno še ni jasno, zakaj je helikopter letel tako nizko. Na kraj nesreče so kmalu po strmoglavljenju prišla reševalna vozila, gasilci in pripadniki vojske ter gorske reševalne službe.

Posadka je upravljala s helikopterjem Airbus H145. Madžarka ga je kupila pred štirimi leti. 

Helikopter Airbus H145 (Vir: epa)

Josip Brozičević je za hrvaško tiskovno agencijo Hina komentiral, da je iz nadzornih kamer iz okolice razviden dim, ki se je dvigal s kraja strmoglavljenja. V iskanju sodelujejo helikopterske ekipe in letalo Pilatus hrvaških vojaških letalskih sil.

Strmoglavil je med naseljema Pakovo Selo in Miljevci v šibeniško-kninski županiji.

Usposabljala se je še ena madžarska posadka, ki pa se je varno vrnila na letališče.

G. K.