fbpx

So Kitajci tajili obstoj koronavirusa covid-19 že od avgusta 2019? Satelitski posnetki in internetni iskalniki ne lažejo!

Foto: epa

Zadnja študija o pojavu koronavirusa priča, da je bila bolezen razširjena že avgusta 2019. Teza pojasnjuje, da so bolnišnice beležile večje število avtomobilov že v takratnem obdobju, kar dokazujejo satelitski posnetki v okolici bolnišnic v Wuhanu. Po drugi strani so analizirali iskalne kriterije na internetu, kjer naj bi šlo za povečanje iskanja simptomov, kot sta kašelj in diareja. Kitajci pa so že trditve označili kot smešne in preveč površne.

Harvardski raziskovalci so se lotili raziskave o pojavu koronavirusa na Kitajskem. Med drugim so študije pokazale, da je bilo v obdobju med avgustom in decembrom povečan promet v okolici petih bolnišnic v Wuhanu. Prav tako se je vidno povečalo število iskanj na temo kašlja in diareje po spletu. Medtem pa nekateri verjamejo, da se je virus pojavil šele okoli novembra. Kitajske oblasti so svetovni zdravstveni organizaciji sporočile šele 31. decembra o povečanem število primerov s pljučnico. Vodja raziskave John Brownstein pravi, da je za samo odkritje bilo potrebnega nekaj časa, preden so družbene motnje prišle do izraza.

Raziskovalci so tako ocenjevali podatke komercialnih satelitov o posnetkih izpred petih Wuhanskih bolnišnic. Tako so primerjali podatke v obdobju poznega poletja in jeseni v letu 2019, v primerjavi z letom poprej. Podatki iz satelitskih posnetkov kažejo, da je bilo v največji bolnišnici v Wuhanu, Tanyou Hospital parkiranih 171 avtomobilov, leto kasneje pa 285, kar je 67 odstotni porast. V istem obdobju se je v iskalniku Baidu povečalo število iskalnih besed, ki so povezane s simptomi koronavirusa. “To je zaenkrat vse, kar lahko povežemo s tem, kar se je takrat dogajalo v Wuhanu. Še vedno bo potrebnih veliko študij, s katerimi bomo lahko v celoti odkrili, kaj se je zgodilo in, da bodo ljudje izvedeli, kako je prišlo do izbruhov bolezni med prebivalci,” je še povedal Brownstein.

Kitajske oblasti naj bi skrivale prave podatke. V resni bi naj samo v Wuhanu umrlo 42 tisoč prebivalcev tega mesta. (Foto: epa)

Rezultate raziskave je že zavrnila predstavnica za javnost kitajskega zunanjega ministrstva, Hua Chunyoing. “Zdi se mi res smešno, da ste prišli do takšnih zaključkov na podlagi površinskih opažanj, kot je gostota prometa.” Novinar John Sudworth iz Pekinga pravi, da so bili pri sami raziskavi omejeni in nimajo podatkov za vse dni. Pri primerjavi posnetkov istega dne z letom poprej jim je težavo delalo vreme, saj so oblaki prekrivali posnetke.

Toda v tistem času je kar nekaj ljudi potovalo po svetu, kar se ujema z nekaterimi drugimi dokazi o obstoju zgodnjih primerov koronavirusa. Kitajci so uradno naznanili povečano število okužb zadnji dan leta 2019. Devet dni kasneje pa so kitajske oblasti razkrile, da so zaznali popolnoma nov koronavirus, nakar so v Wuhanu in v drugih Kitajskih mestih razglasili karanteno 23. januarja. Pandemija koronavirusa je bila razglašena s strani Svetovne zdravstvene organizacije 30. januarja 2020 in še vedno traja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Sara Kovač