So Nemci preprečili morebiten napad trojice iz Kosova?

Foto: epa

Nemška policija je v torek na avtocesti München–Salzburg ustavila avtomobil z belgijskimi registrskimi oznakami, v katerem so bili trije Kosovci. Bavarska policija je ob tem potrdila, da so trojico aretirali zaradi morebitnih terorističnih povezav.

Trojica Kosovcev je bila na poti iz Bruslja, čeprav ni dokazov o njihovi povezavi s torkovimi terorističnimi napadi v belgijski prestolnici. Kot je še pojasnila nemška policija, jih preiskujejo zaradi “suma, da so pripravljali hudo kaznivo dejanje, ki ogroža državo”.

Spet dva brata
Po poročanju bavarskega radija je policija Kosovce prijela na podlagi anonimne prijave, ki so jo prek kontaktnega obrazca na spletni strani, v kateri so bile informacije o načrtovanem terorističnem napadu, prejeli v ponedeljek zvečer. Navedeni so bili tudi osebni podatkih dveh Kosovcev, ki da bosta na poti s srebrnim mercedesom.

Policija je kasneje avto, v katerem sta bila brata in tretji sopotnik – vsi stari med 36 in 46 let – izsledila in ga ustavila. Trojica Kosovcev je dejala, da so zaposleni pri nekem belgijskem gradbenem podjetju. Gradbeni načrti, ki so jih našli v avtomobilu, naj bi bili z gradbišča, na katerem naj bi delali. Za enega od bratov je bil v preteklosti že izdan zaporni nalog, saj je izginil tik pred načrtovanim izgonom na Kosovo.

Aretacija tudi v Turčiji
Iz Turčije prav tako poročajo o aretaciji treh moških. Turk, Iračan in Sirec so osumljeni, da so načrtovali napade na nemška diplomatska predstavništva in šole v državi. Omenjene ustanove so minuli teden zaprli zaradi teroristične grožnje. Zaradi morebitne teroristične grožnje je medtem danes Nizozemska zaprla svoj konzulat v Istanbulu.

B. O. STA