fbpx

So to tisti otroci, o katerih govori vladna propaganda?

Foto: epa

Za 12-letnega “otroka” iz Afganistana, ki je v Veliki Britaniji prosil za azil kot otrok brez spremstva, se je izkazalo, da je v bistvu star okoli 20 let. Pred tem je napadel očeta družine, pri kateri je gostoval, in eno od skrbnic, na njegovem telefonu pa so našli zgodovino obiska džihadističnih strani. Podobni primeri so znani tudi na Švedskem. 

12-letni otrok brez spremstva, ki je v Veliko Britanijo prišel nezakonito iz francoskega namestitvenega kampa Calais, je v bistvu med 18 in 21 leti star Afganistanec, ki se je za otroka zgolj izdajal. To je potrdila njegova zobozdravnica, ki je glede na njegovo stanje zob ugotovila, da je mladenič vsekakor starejši.

To so ugotovili kmalu po tem, ko je napadel očeta družine, pri kateri je gostoval, pojavljajo pa se tudi obtožbe, da naj bi napadel eno od žensk, ki je skrbela zanj.

Živel pri rejnikih v Walesu, ves čas želel v Bristol
Afganistanec je bil sprejet v družino rejnikov iz Walesa, a je vseskozi nasprotoval življenju po njihovih pravilih. Večkrat ni šel v šolo in je izginil za daljše obdobje. Ves čas je govoril, da bi se rad preselil v Bristol, a ko sta mu rejnika razložila, da bo moral ostati tam, je napadel očeta družine.

Po vsem tem naj bi na telefonu migranta našli slike otrok v nespodobnih pozah, odkrili pa so tudi zgodovino brskanja na džihadističnih straneh. Potem ko je zobozdravnica ugotovila, da mu gnijejo modrostni zobje, je dejala, da mora biti migrant star okoli 20 let, poroča Daily Mail.

Migrant, ki je zabodel socialno delavko na Švedskem, naj bi bil star 15 let (foto: Twitter)

Migrant, ki je zabodel socialno delavko na Švedskem, naj bi bil star 15 let (foto: Twitter).

Podobni primeri tudi na Švedskem
”Migranti lažejo, da so stari 12 let, ker lahko tako v državi ostanejo 6 let. Ko mine teh 6 let, pa se izgovarjajo na kršitev človekovih pravic in se jih zato ne izžene,” 
je povedal David Davies, poslanec v britanskem parlamentu, in dodal, da bi morali biti vsi migranti dodatno preverjeni, še posebej, če izgledajo starejši od 18 let. Podobno pa naj bi se dogajalo tudi na Švedskem, kjer se pojavljajo slike migrantov, ki izgledajo stari okoli 20 let, a se izdajajo za 14-letnike. Starejši naj bi bil tudi migrant, ki je pred nekaj tedni do smrti zabodel socialno delavko v namestitvenem centru za mladoletne migrante, ki se izdaja za 15-letnika.

Migranti vedo, kako prelisičiti sistem
Britanski poslanci so zato že sprožili postopke za spremembo zakonodaje, po kateri bi bolj natančno določali starost migrantov, ki pridejo v državo. Otroci, ki sami pridejo v državo kot migranti, so namreč nameščeni k socialnim delavcem. Kot je komentiral britanski poslanec, migranti vedo, kako prelisičiti sistem. ”Mladeničev, ki pridejo sem in pravijo, da so stari 12 let, nihče ne sprašuje dvakrat ali preverja. Priča smo bili že več grozljivim dogodkom in potrebno je biti previden,” je dejal Davies.

M. G.