fbpx

Socialist Cipras se sooča z nizko javnomnenjsko podporo in slabim gospodarskim stanjem v državi

Foto: epa

Socialistični grški premier Aleksis Cipras je zamenjal več ministrov vlade, ki ji je javno mnenje vse manj naklonjeno. Med drugim sta morala položaj zapustiti ministra za energijo in pomorstvo. Po javnomnenjskih anketah zaostajajo kar za 12 odstotkov za proevropsko konservativno stranko Nova demokracija.

Skrajnolevičarski premier Cipras naj bi z menjavami izrazil zavezanost resnim gospodarskim reformam. Zamenjal je namreč več ministrov, ki so izražali nestrinjanje z zahtevami mednarodnih posojilodajalcev po strukturnih reformah.

Tako sta morala vlado zapustiti tudi energetski minister Panos Skurletis in minister za pomorstvo Todoris Dricas, ki sta nasprotovala privatizaciji državnih podjetij. Finančni minister Evklid Cakalotos, ki vodi pogajanja Grčije z upniki, medtem ostaja na položaju.

Podpora za trajno gospodarsko rast in nova delovna mesta
Grčija dobiva finančno podporo od držav članic evroobmočja pa tudi od Mednarodnega denarnega sklada IMF vse od leta 2010, in sicer za lažje spopadanje s finančnimi izzivi. Namen pomoči je podpreti grško oblast pri njenih prizadevanjih za spopadanje z gospodarskimi neravnovesji in reševanje družbenih izzivov, predvsem pa za zagotovitev trajne gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest, še navaja ec.europa. Atene so trenutno že v tretjem programu pomoči, v okviru katerih jim je EU namenila 86 milijard evrov v petih letih. V zameno mora država izvajati reforme in se obnašati bolj gospodarno do javnega denarja.

Ciprasova stranka Siriza se v javnomnenjskih anketah sooča z upadom podpore. Nedavne ankete so pokazale med šest- in dvanjstodstotnim zaostankom za grškimi konservativci Nova demokracija (ND).

Katastrofalna politika vladajoče Sirize 
Vendar pa se od leta 2010 grška gospodarska situacija ni pretirano izboljšala, saj iz te države prihajajo vesti o protestih, povezanih z neučinkovito politiko zaposlovanja v tej državi. Obupani ljudje svoje nezadovoljstvo sporočajo s protesti, požigi in z metanjem kamenja v policiste. Trenutna grška vladajoča stranka Siriza naj bi namreč svojo nesposobnost pri vodenju države še “kompenzirala” z varčevalno politiko in višjimi davki, kar pri ljudeh vzbuja pravo ogorčenje. Obenem se Siriza spopada tudi z notranjim razkolom.

M. P., STA