Socialisti ukinjajo demokratične in svobodne volitve: Bolsonaru prepovedali kandidiranje

Bivši brazilski predsednik Jair Bolsonaro (Foto: Wikimedijina zbirka)

Vrhovno volilno sodišče je včeraj nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara spoznalo za krivega zlorabe oblasti in kršenja volilne zakonodaje ter mu izreklo osemletno prepoved kandidiranja na volitvah. Dva od sedmih sodnikov sicer še nista glasovala o zadevi, zato bi lahko sprejetje končne razsodbe preložili na poznejši datum. “Hkratne diskvalifikacije Jaira Bolsonara ta petek v Braziliji in Marie CorinaYa v Venezueli, sta bili razglašeni v okviru XXVI. srečanja foruma Sao Paulo. Ker levica ne zmaguje več na volitvah, mora za zagotovitev svoje moči goljufati ali nevtralizirati svoje nasprotnike”, pa se je odzval Janez Janša.

Štirje od sedmih sodnikov vrhovnega volilnega sodišča so glasovali za prepoved, eden je bil proti, medtem ko dva še nista glasovala. Zaradi tega bi lahko sprejetje končne razsodbe preložili na poznejši datum. Ko bo sodba postala pravnomočna, bo Jairu Bolsonaru za osem let prepovedano kandidiranje na volitvah. Njegovi odvetniki se bodo predvidoma v prihodnjih dneh na sodbo pritožili, saj že od začetka sojenja trdijo, da njegove izjave niso vplivale na izid lanskih predsedniških volitev.

68-letni Bolsonaro ni bil prisoten na vrhovnem volilnem sodišču. Namesto tega je odpotoval v Belo Horizonte na jugovzhodu Brazilije, kjer naj bi imel kosilo s člani svoje stranke. Sojenje Bolsonaru se je vrtelo okoli obtožb, da naj bi lani zlorabil predsedniški položaj, ko je sklical tuje diplomate in jih opozoril na domnevno nevarnost goljufij na oktobrskih predsednikih volitvah, na katerih ga je porazil levičarski politični veteran Luis Inacio Lula da Silva.

Na zasedanju julija lani je namreč Bolsonaro skoraj eno uro predstavljal svoje argumente zbranim veleposlanikom. Trdil je, da bi elektronski volilni sistemi, ki jih Brazilija sicer uporablja od leta 1996, lahko ogrozili verodostojnost volilnega rezultata.  Tožilci menijo, da je bil Bolsonarov sestanek z diplomati v nasprotju z volilno zakonodajo, saj je bil organiziran z državnimi sredstvi, potekal v predsedniški palači in bil sredi polarizirane volilne kampanje predvajan na televiziji.

Sara Kovač