Socialistični raj? Venezuelo zaradi pomanjkanja goriva ohromile dolge kolone pred bencinskimi črpalkami, in to kljub temu, da gre za z nafto najbogatejšo državo na svetu

Foto: epa

V Venezueli, ki za številne levičarje predstavlja zgled idealne socialistične države, prebivalci še vedno le stežka pridejo do goriva. Gre za popoln paradoks, saj je ravno Venezuela z nafto najbogatejša država na svetu. Uničujoči socializem je torej tudi v tej državi pustil neizbrisno sled. Slednje potrjujejo najnovejša poročila, po katerih naj bi v mestu San Cristóbal na zahodu Venezuele na gorivo naenkrat čakalo kar 700 ljudi.

Venezuela, ki za številne slovenske levičarje predstavlja zgled idealne socialistične države, je država paradoksov. Slednje se jasno pokaže že pri oskrbi z gorivom. Čeprav gre za državo z največjimi zalogami nafte na svetu, mora namreč Venezuela gorivo uvažati. Nezadovoljstvo prebivalstva, ki se kaže v uporu proti socialističnemu diktatorju Nicolasu Maduru, tako ni nikakršno presenečenje. V omenjeno situacijo je namreč državo pripeljala ravno nesposobna socialistična politika, katere posledici sta bili med drugim tudi dolgoletno izčrpavanje državnega naftnega podjetja PDVSA z namenom financiranja socialnih programov ter pomanjkanje investicij.

Na gorivo čakali tudi štiri dni
Glede na nesposobnost tamkajšnje socialistične politike ne čudi dejstvo, da smo v zadnjem času pogosto priča poročilom o dolgih čakalnih vrstah pred venezuelskimi bencinskimi črpalkami, do katerih prihaja zaradi skrajno omejene oskrbe z gorivi. Spletni portal Breitbart tako na primer poroča o tem, da je samo v nedeljo v mestu San Cristóbal v zvezni državi Táchira na zahodu Venezuele na gorivo čakalo kar 700 ljudi. Na proteste prebivalcev, naj jim država zagotovi gorivo, ter dolge kolone pred bencinskimi črpalkami, ki so popolnoma ohromile tamkajšnje ulice, je med drugim opozorila lokalna novinarka Zulma Lopez, ki je PDVSA pozvala k boljši preskrbi z gorivom. Ob tem je potrebno poudariti, da so bile med ljudmi, ki so morali v San Cristóbalu na gorivo čakati do štiri dni, tudi mnoge starejše osebe z različnimi zdravstvenimi problemi. Kaotičnega stanja so se prestrašile tudi socialistične oblasti, ki so za nadzor distribucije goriva uporabile dobro opremljene člane nacionalne gardeVozniki so bili pri tem omejeni na nakup 40 litrov goriva na vozilo.

Diktatura krade denar in ga kopiči zase
Podobne so tudi razmere drugod po državi. Venezuela je bila v racionalizacijo dostopa do goriv, ki jo nadzirajo vojaki, prisiljena zaradi skrajno omejene oskrbe s strani državnega naftnega podjetja PDVSA. Venezuelski predsednik, sicer podpornik upornikov proti Maduru, Juan Guaidó, je v nedeljo povedal: “Kako to, da lahko pošiljajo nafto na Kubo in ne v lastno državo? Absurdno je, da v državi, bogati z nafto, ni goriva /…/ diktatura krade denar in ga kopiči zase, vendar nam ne more odvzeti naše prihodnosti.”

M. D.

 • Andrej

  Jasno, krivi so amerikanci. Komunizem še nikoli ni bil nič kriv.

  • Zgornji

   ;-)

 • Van Der Waals

  SOCIALIZEM SE VDNO SPREVRŽE V TOTALITARNI SISTEM KOMUNIZMA!

 • Minovak

  Komunizem in socializem sta največji prevari ljudi v zgodovini, ki so verjeli v socialo in demokracijo, ki je nikoli ni bilo.
  M. N.

  • Zgornji

   AAAMEEENNN !!! ! !!!

 • Zgornji

  Bomo mesečnika, pa vajoleto , pa fujonko pa podobne skrete tja poslali, da vidijo na lastni koži, kako dobro jim gre tam !!! ! !!!

 • Draža

  Komunistična nafta je tako težka in gosta, da je primerna samo za poceni Kitajsko plastiko

 • soc

  Ubogi narod tlačijo nori rdečkarji, ki se držijo na oblasti zgolj zato, ker preko njih Rusi in Kitajci izzivajo ZDA na njihovem terenu. Kuba je minorna stvar, sladkorja in ruma je na svetu dovolj. Za nafto se pa že splača izzivati.

  Kako so v Murglah žalostni, da pri nas nekam ni nafte…

 • xtc

  Socializmi so vsi isti,ko se zalezejo na oblast jim tudi zlato,diamante,nafto in še kaj uspe spremeniti v drek.

 • Sonce

  Bilo bi boljše brez ameriških sankcij, na veliko področij v Venezueli