fbpx

Socialistični Zimbabve zajela huda gospodarska kriza; režim nasilno obračunava s protestniki

Foto: epa

Pomanjkanje elektrike, pitne vode, goriva in hrane je zajelo afriško državo Zimbabve, kjer že od diktatorja Roberta Mugabeja dalje prakticirajo socialistično ekonomsko politiko. Ljudje protestirajo na ulicah in želijo demokratične spremembe.

Zimbabve se sooča s težko gospodarsko krizo, na las podobno tisti v Venezueli. Čeprav je bila ta država nekoč med najbolj razvitimi v Afriki, pa so jo desetletja komunistične diktature pod samodržcem Robertom Mugabejem pripeljala do gospodarskega zloma. Tudi po prevzemu oblasti Emmersona Mnangagwae z vojaškim udarom ni nič bolje, saj gre za starega revolucionarja.

Posledice ignorantske politike, ki skrbi le za privilegije vladajočega razreda, najbolj občutijo običajni ljudje. Svetovna agencija za hrano namreč napoveduje, da prihodnje leto kar polovica državljanov Zimbabveja (7,5 milijona) ne bo imela niti enega obroka hrane dnevno.

Foto: epa

Že sedaj pa se država sooča z redukcijo elektrike, čiste pitne vode, ki je dosegljiva zgolj enkrat tedensko in goriv, kjer v stilu Venezuele in nekdanje Jugoslavije, ljudje na bencinskih črpalkah čakajo v vrstah za gorivo. Letna inflacija je kar 500-odstotna.

Foto: epa

Vse to ljudi seveda jezi, zaradi česar so se v glavnem mestu Harareju že pričeli protivladni protesti, kjer zahtevajo demokratične spremembe. Tuji mediji poročajo o številnih ranjenih in aretiranih protestnikih, s katerimi obračunava režimska policija, čeprav je šlo za mirne proteste.

Peter Truden