fbpx

Socializem po potrebi – Nicolas Maduro trgovcem ukazal božične razprodaje

Nicolas Maduro (Foto: sta).

Socialistična vlada Nicolasa Madura je prišla na novo idejo, kako prebivalce Venezuele razveseliti v prazničnem času. Kljub temu, da se socialisti strogo borijo proti odprtemu trgu, konkurenci in potrošniški mentaliteti, pa jim je tokrat prišla prav. Maduro je ukazal trgovcem, da morajo imeti božične razprodaje. 

Spomnimo, da je beda v Venezueli iz dneva v dan večja. Ljudje umirajo od lakote ali od nasilja. Povpraševanja je veliko, ponudbe pa zelo malo. Sedaj pa so še tiste trgovine (gre večinoma za male trgovce), ki z že tako nizkimi cenami komaj preživijo, dobile ukaz, da morajo svoje produkte prodajati pod ceno.

Kapitalizem je pripravno orodje socializma, ko se situacija poslabšuje
Neverjetno pri vsem tem pa je, da trgovci niso spustili cen zato, da prodajo produkte, ki se prodajajo po previsoki ceni. Cene so v Venezueli že tako nizke, kar pomeni, da je država za lastne potrebe ukazala trgovcem, naj svoje izdelke praktično podarijo.

Najbolj zaskrbljujoče pri vsem pa je, in to kaže na mentaliteto socializma, da je morala popuste ukazati kar država. Ni šlo za trg, ampak za neposredni ukaz velikega vodje Madura. Pred prodajalnami po državi so se kar na enkrat pojavili vojaki in začeli na okna trgovin lepiti letake “30 odstotkov ceneje”. Nihče od trgovcev se ni upal upreti, saj so trgovine v času obratovanja stražili državni uradniki in vojaki. 

Socializmu res ni v čast, da se v takih družbah vedno najde nek psihopat, ki mu ni mar za lastno ljudstvo, ampak za svojo legendo, za mit o sebi. Maduro pa je že v preteklosti dokazal, da je popolnoma neuravnovešen, saj je pred časom ljudem predlagal, naj si bolečine lajšajo s plesanjem salse. Ples in prisilne razprodaje pa na koncu meseca ne pomenijo veliko, če imaš prazen želodec in živiš v večnem strahu pred karteli in pred oblastjo.

A. R.