fbpx

Socialni delavec spregledal znake nasilne matere, ki je z golimi rokami ubila svojo 21-mesečno deklico

Ayeeshia-Jayne Smith (Foto: Mail Online)

Ayeeshia-Jayne Smith je bila stara komaj 21 mesecev, ko jo je njena mama Kathryn Smith umorila z golimi rokami, tako da je z vso silo pritiskala na njen prsni koš in ji dobesedno raztrgala srce. Smithova je bila obsojena za umor in zaporno kazen 19 let. Biološki oče majhne deklice Ricky je dvakrat pred njeno smrtjo centru za socialno delo prijavil zlorabo njegove hčerke s strani dekličine mame in njenega fanta. Socialne službe pa niso menile, da je deklica v nevarnosti, tudi po tem ne, ko jim je mati sama rekla, naj jo odpeljejo stran.

Ayeeshio-Jayne Smith so socialne službe vedno znova razočarale. Njena mati, ki jo je ubila z golimi rokami, pred tem pa jo je njeno celo življenje brutalno pretepala, je bila obsojena na minimalnih 19 let zapora. Dekličin očim Matthew Rigby je bil obsojen na tri leta in šest mesecev zaporne kazni, ker ni ukrepal, čeprav bi umor lahko preprečil.

(Foto: Mail Online) Ayeeshia-Jayne Smith

AJ (tako so jo klicali njeni domači) je ob smrti tehtala samo 9 kilogramov, imela pa je povsem prazen želodec, saj jo je njena mati včasih hranila samo enkrat na teden ali pa ji je dala za pojesti le nekaj ostankov in drobtinic. V njeni steklenički za sok pa je shranjevala posušeno marihuano. Obdukcija je pokazala, da je imela AJ tri zlomljena rebra, pregriznila si je jezik, prav tako je imela še več drugih poškodb, kot na primer različne modrice po celem telesu, med drugim ji je manjkal velik šop las. Poškodbe na njenem telesu so bile enako težke kot poškodbe pri hudi prometni nesreči.

Kathryn Smith, Matthew Rigby (Foto: Mail Online)

Na centru za socialno delo so policisti našli na pol izpolnjene obrazce o premestitvi deklice v rejniško družino, vendar pa ti papirji niso bili odposlani. To pomeni, da so socialni delavci vedeli, da se nekaj dogaja, ampak jim očitno dekličina varnost ni bila preveč v interesu. Na Dailymail tudi poročajo, da je bila Kathryn Smith težka odvisnica in je tudi med nosečnostjo kadila različne prepovedane substance.

Kathryn Smith (Foto: Twitter)

Mati je po umoru svoje hčerke poklicala policijo in dejala, da je hčerka nehala dihati po nesreči in je umrla. Za tem je policijo poklical še njen 22-letni fant Matthew, ki je dejal, da ima Ayeeshia-Jayne napad. Na sodišču je skušal sodnika prepričati, da so poškodbe na njenem prsnem košu posledica izvajanja prve pomoči. AJ so slišali sosedje, kako je kričala: “Nehaj mami, nehaj oči.”

Stephen Crean, 62-letni socialni delavec, ki je delal na primeru AJ, se je po njenem umoru predčasno upokojil in se s tem izognil posledicam, s katerimi bi se moral soočiti, saj je tudi on deloma odgovoren za dekličino smrt. Stephen Crean je ignoriral vse pritožbe biološkega očeta Rickyja, ki je poškodbe na njenem telesu fotografiral, in tudi prošnjo mame, naj deklico odpeljejo stran. Smithovo je označil kot “več kot ustrezno” za skrbništvo.

N. Š.