fbpx

Sodišče prvič odločilo: Uboj begunca, ki je bežal pred komunističnim režimom, je kriminalno dejanje

V Bratislavi je sodišče naredilo preboj v sodnih odločitvah: razsodilo je namreč, da je bila smrt begunca, ki je bežal pred komunizmom, kriminalno dejanje, njegova družina pa ima pravico do nadomestila.

Osemnajstletnega begunca Hartmuta Tautza so do smrti pogrizli psi obmejne straže na meji med Češkoslovaško in Avstrijo leta 1986. Sodišče v Bratislavi pa je odločilo, da je Hartmutova družina upravičena do odškodnine, ki jim jo mora izplačati Slovaška republika. To odločitev pozdravlja tudi Platforma evropskega spomina in vesti, ki je v svojem sporočilu zapisala, da je odločitev sodišča prva tovrstna, ki priznava kaznivo dejanje v primeru uboja begunca. Dodajajo še, da mora slediti kazenski pregon storilcev.

Skulptura predstavlja kruto smrt mladega Tauzta, ki je želel zgolj svobodo.

Pobijanje civilistov, ki so bežali pred komunizmom, je zločin proti človeštvu
V sporočilu za javnost je Platforma evropskega spomina in vesti še zapisala, da 28 let od padca komunizma ni bilo praktično nobene pravice, ki bi bila dosežena v pobojih beguncev, ki so želeli pobegniti čez Železno zaveso v nekdanji Češkoslovaški. V svojem projektu Pravosodje 2.0 je Platforma zapisala, da je bilo ubijanje civilistov, ki so želeli pred komunizmom pobegniti na Zahod, zločin proti človeštvu. Platforma je zato vložila kazenske ovadbe v Nemčiji in na Poljskem v primerih umorov nemških in poljskih državljanov na meji z nekdanjo Češkoslovaško.

M. S.