fbpx

Sodišče v Haagu: Nizozemska je delno odgovorna za pokol 300 Bošnjakov v Srebrenici

Foto: epa

Nizozemsko prizivno sodišče je objavilo sodbo v tožbi Mater Srebrenice proti Nizozemski in potrdilo, da je država delno odgovorna za uboj okoli 300 Bošnjakov, ki so bili ubiti v genocidu v Srebrenici julija 1995, med vojno v BiH.

“Sodišče ugotavlja, da je Nizozemska ravnala nezakonito,” je dejal sodnik Gepke Dulek in dodal, da so nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se “morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava”.

Največji genocid po drugi svetovni vojni
Nizozemsko prizivno sodišče je odločalo v tožbi, ki so jo proti Nizozemski vložile Matere Srebrenice. Kot je danes odločilo sodišče, bo morala država plačati delno odškodnino. Srebrenico so aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade. V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom. V genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, je bilo po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot 8.000 ljudi.

C. Š., STA