fbpx

SoftBank investira 50 milijard v Trumpov projekt

Foto: Epa

Masayoshi Son, ki mu pravijo tudi japonski Bill Gates, se je srečal z Donaldom Trumpom in kot dokazujejo fotografije, sta poslovneža dobra prijatelja. Kot je kasneje objavil na Twitterju novoizvoljeni ameriški predsednik, bo ustanovitelj korporacije SoftBank – Masayoshi v Trumpov ameriški projekt vložil 50 milijard dolarjev. Projekt bo prinesel 50.000 delovnih mest.

Marsikdo se sprašuje, zakaj bi japonski telekomunikacijski gigant vlagal v Ameriko. Odgovor se skriva v dejstvu, da Japonska že dolgo ni več vodilna na področju inovacij in tehnologij. Z naložbo bo Masayoshi dobil dostop do Silicijeve doline. Drugi razlog pa je prijateljstvo med poslovnežema, saj sta oba zelo bogata in na svoj način ekscentrična. Poznavalci pravijo, da se zelo dobro razumeta, v poslovnem svetu govorita isti jezik, kar morda nakazuje tudi na to, da prepoznata dober posel.

Nekaj tega denarja bo gotovo namenjenega za zagon start-up podjetij, kot je obljubil Trump.
Novice o srečanju med Sonom in Trumpom so dvignile vrednost delnic nekaterih podjetij v Ameriki in Tokiu.

Ekscentrični bogataš je začel na dnu

Foto: Epa

Foto: epa

Masayoshi Son  je korporacijo SoftBank ustanovil s svojim prvim študentskim zaslužkom pri 24 letih. V svoji skromni pisarni, kjer sta bila le 2 prazna zabojčka za jabolka, je nagovoril svoja prva zaposlena, ki ju je najel le za polovični delovni čas. Stopil je na zabojček in vzneseno dejal: “Jaz sem predsednik te družbe. V petih letih bomo imeli 55 milijonov evrov prometa, z računalniško opremo in programi bomo oskrbovali tisoč trgovcev in bomo številka ena v distribuciji računalniške programske opreme.” “Možakarja,” je kasneje z nasmeškom pravil Masayoshi, “sta onemela odprtih ust in si gotovo mislila: tale je gotovo nor. Sumničavo sta se ozrla po skromni sobi – in nemudoma dala odpoved.”

 

Aleksandra Jug