fbpx

Sojenje napadalcem iz Kölna, padla že prva obsodba

Foto: epa

Večine moških migrantov, ki je na novoletni večer spolno nadlegovala ženske v Kölnu, verjetno ne bodo nikoli prijeli, je dejal šef policije Jürgen Mathies. Posnetek nadzorne kamere namreč za identifikacijo spolnih napadov ni bil dovolj.

Policija je identificirala 75 osumljencev, večinoma iz severne Afrike, ki so v Nemčijo vstopili nelegalno. Prva oseba, ki so jo obsodili v zvezi z napadi, je 23-letni Maročan, obtožen kraje mobilnega telefona in posedovanja prepovedanih drog. Obsojen je na 6-mesečno pogojno kazen. Spolni napadi na posnetkih nadzornih kamer niso bili dovolj vidni, da bi napadalce lahko identificirali. Na njih se vidijo zgolj kraje, prav tako pa se zanašajo na priče in žrtve napadov, ki identificirajo napadalce, poroča BBC.

Alžirec aretiran zaradi spolnega napada
Še enemu Maročanu in Tunizijcu so prav tako sodili zaradi tatvine. Bila sta med 13 moškimi, ki so bili aretirani zaradi kraje. Samo ena oseba, to je 26-letni Alžirec, je bila aretirana zaradi domnevnega spolnega napada.

V uradnem poročilu so bile storjene hude napake, saj policija ni poklicala okrepitev in je narobe obvestila javnost. Zaradi tega so odpustili šefa policije Wolfganga Albersa. Na novoletni večer se je na kölnski železniški postaji zbralo okoli tisoč mlajših moških severnoafriškega in arabskega porekla, ki so se grupirali v manjše skupine, ki so obkrožile ženske, nato pa so jim začeli groziti in jih napadati. Migracijska politika nemške kanclerke je od takrat stalno na udaru kritik.

M. P.