fbpx

Sojenje podkupljivim sodnikom na Slovaškem: sodnica Eva Kyselová, obtožena korupcije, ostaja v priporu, saj bi lahko vplivala na priče!

Na Slovaškem so bili pred sodišče postavljeni tudi številni skorumpirani policijski uradniki, tožilci in sodniki. (Foto: info.sk)

Na Slovaškem so se v zadnjim mesecih pred roko pravice znašli številni koruptivni sodniki, med drugim tudi sodnica Eva Kyselová. V zvezi z njo je sodišče v zadnjem času odločilo, da ostaja v priporu, saj obstaja nevarnost vplivanja na priče. 

Na Slovaškem zadnje mesece uspešno sodijo številnim sodnikom, med drugim obtoženim podkupovanja. Ena zadnjih novic s tega področja se nanaša na tamkajšnje vrhovno sodišče, ki je razsodilo, da sodnica Eva Kyselová, obtožena korupcije, ostaja v priporu. Vrhovno sodišče ni ugodilo njeni pritožbi zoper odločbo Specializiranega kazenskega sodišča (ŠTS) v Pezinoku. Za javnost je novico sporočila tiskovna predstavnica vrhovnega sodišča Alexandra Važanová, poroča Novy Čas

Ob tem je sporočila še, da senat vrhovnega sodišča ni ugodil pritožbi tožilke, ki je zahtevala, da se razlogi za pridržanje razširijo tudi na preventivni pripor. Ob tem je že znano, da se je sodnica Pamela Záleská iz specializiranega kazenskega sodišča v Pezinoku, 23. januarja odločila za sodni pregon sodnice okrožnega sodišča v Žilini Kyselove. Obtožena je kaznivega dejanja sprejemanja podkupnine in zlorabe pooblastil javnega uslužbenca. Razlog za pridržanje je bojazen, da bi utegnila negativno vplivati na priče.

Od leve proti desni: posebni tožilec Dušan Kovačik, kontroverzni tajkunski oligarh Norbert Bodor in tajkunski poslovnež Marian Kočner. (Slika: YouTube, Facebook)

Kyselová je bila tako kot upokojena sodnica Deželnega sodišča v Žilini Mária U., 20. januarja pridržana s strani Nacionalne kriminalne agencije (NAKA). Znano je tudi, da naj bi od februarja 2015 do avgusta 2019 obe sodnici odločali o kazenskih zadevah v korist preganjanih oseb, v zameno pa prejemali denarne podkupnine. Kyselová je bila pridržana septembra 2020 v okviru akcije “Plevel”, ki je bila povezana tudi s korupcijskim kriminalom. Zatem so sodnico izpustili brez obtožbe. Policija je v septembrski akciji sicer pridržala 11 ljudi.

V zadnjih mesecih je na Slovaškem prišlo do pravega moralnega očiščenja v sodniških, policijskih in tožilskih vrstah
Slovaški mediji so v zadnjem času polni šokantnih poročil o odmevnih primerih korupcije med policisti, tožilci in sodniki, vključujoč izsiljevanje, grožnje in podkupnine. Lani je bilo na ducate pomembnih uslužbencev organov pregona obtoženih korupcije. V zadnjih mesecih pa je policija aretirala vse višje policijske uradnike, ki so svoje položaje zapustili v obdobju po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke leta 2018. Aretiran je bil tudi posebni tožilec Dušan Kovačik, ki naj bi vodil boj proti največjim kriminalcem na Slovaškem.

Domen Mezeg